Hlavní obsah
Článek

Tvář tohoto herce si mnozí budou pamatovat hlavně ze seriálu 30 případů majora Zemana, kde v díle s názvem Kvadratura ženy ztvárnil vraždícího účetního Šmída, který pro peníze na kusy rozřeže svou oběť a pak ji v balících nahází do Vltavy. V té době však už Vladimír Salač hrál jen podružné roličky v televizních filmech a seriálech.

Největší popularitu zažil bratr slavné zpěvačky Jiřiny Salačové jako dospívající jinoch. V té době první herecké zkušenosti sbíral v ochotnických spolcích a jeho fotogenické tváře si brzy všimli filmaři. Poprvé se před kamerou objevil v nesmrtelné študácké komedii Škola základ života! (1938) ve čtrnácti letech.

Role študáků hrál pak i v následujících letech ve filmech Cesta do hlubin študákovy duše (1939) nebo Studujeme za školou (1939), ve kterém byl partnerem Rudolfa Hrušínského a Josefa Kemra. Mezi začínajícími herci tehdy při natáčení vzniklo přátelství, které vydrželo celý život.

Z dalších filmů stojí za zmínku role ve filmech Příklady táhnou (1939), Humoreska (1939), Madla zpívá Evropě (1940) nebo Paličova dcera (1941). Do konce války stihl natočit 23 filmů. Když z roztomilého klučiny fyzicky dospěl v muže, přestal jej film využívat v dosavadní míře a zbyly na něj jen občas menší roličky. Ty poslední si zahrál v seriálech Chlapci a chlapi (1988), Dlouhá míle (1989) nebo Dobrodružství kriminalistiky (1989). Vladimír Salač zemřel v roce 1990 ve věku 65 let.

Reklama

Další články

Načítám