Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Pyšní se titulem České Miss, co tedy pohledávala nejkrásnější Češka roku 2015 na klinice plastické chirurgie? Chystá se snad podstoupit nějaké vylepšení? „Teď jsem se sebou spokojená, ale třeba po dětech bude něco potřeba vylepšit,” říká Nikol Švantnerová (31), která prý plastickou chirurgii jako takovou neodsuzuje, ale zatím jejích služeb nevyužije. „Zatím o tom neuvažuju, myslím, že jsem na to ještě mladá. Mám pocit, že kdybych si ve svém věku chtěla nechat něco změnit, tak by bylo něco špatně,” říká Nikol.

Nikolina sebedůvěra vychází jednak z jejího titulu, jednak z výchovy. Důkazem toho je reakce její maminky, které jsme se ptali, co by dělala, kdyby jí dcera oznámila, že se chystá pod kudlu. „Pokud jednou přijde s tím, že potřebuje něco upravit a bude to potřebné, tak s tím nic neudělám,” říká Dana Švantnerová.

Česká Miss 2015 vyrazila se svou neméně půvabnou maminkou na pražskou kliniku hlavně proto, aby se dozvěděly více o prevenci proti rakovině prsu. Kromě Švantnerových dorazila na kliniku také Karolína Mališová se svou maminkou Radkou a Andrea Kalousová se svou vychovatelkou Evou Dykasovou. Dívkám společnost dělala také ředitelka soutěže Marcela Krplová. Starší dámy pak podstoupily preventivní sonografické či mamologické vyšetření prsou a mladší dívky se nechaly poučit o samovyšetření.

„U mladých žen se absolutní počty nádoru prsu zvyšují jen o desítky, tedy málo. Nicméně standardně plošně nejsou nijak vyšetřované, k prvnímu vyšetření tak přichází často až v pozdním stadiu,“ upozorňuje mamoložka Renáta Kalajová s tím, že právě včasná diagnóza karcinomu prsu je hlavním smyslem screeningových vyšetření. A tady má nezastupitelnou úlohu právě samovyšetření.

Reklama

Další články

Načítám