Hlavní obsah
Článek

Necelé tři týdny poté, co si Julianne Moore (63) odnesla Oscara za hlavní roli v dojemném filmu Pořád jsem to já (Still Alice) zemřel Richard Glatzer, který drama o ženě bojující s Alzheimerovou chorobou napsal a režíroval se svým životním partnerem Washem Westmorelandem.

Filmař, který skonal ve věku 63 let, dokázal v oceňovaném filmu dokonale vystihnout pocity člověka žijícího s vědomím blízkého konce. Sám totiž trpěl amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), která zcela paralyzovala jeho tělo. Richard Glatzer tak na sklonku života s okolím komunikoval jen palcem u pravé nohy, jímž poklepával na speciálně upravený tablet. Režisér tak byl v podobném stavu jako vědec Stephen Hawking, za jehož ztvárnění ve filmu Teorie všeho letos Oscara převzal Eddie Redmayne.

Richard Glatzer se sice dožil svého velkého oscarového triumfu, ale ceremoniál už sledoval z nemocničního lůžka, kam byl upoután dva dny předtím, než Julianne Moore prožila nejšťastnější okamžik svého života. Herečka samozřejmě na trpícího režiséra nezapomněla ve své dojemné děkovné řeči, kde zmínila Glatzerovu odvahu i Westmorelandovu láskyplnou péči o něj.

„Richard doufal, že tady dnes bude s námi, ale zdravotní stav mu to neumožnil. Když mu diagnostikovali ALS, Wash mu chtěl splnit všechna jeho přání. Nechtěl cestovat ani poznat celý svět, chtěl natočit film, a to se mu naštěstí povedlo,“ rozplakala Julianne Moore publikum.

„Byl mou spřízněnou duší, spolupracovníkem, nejlepším kamarádem a součástí mého života. S ALS čtyři roky bojoval s neuvěřitelnou odvahou, čímž ovlivnil všechny lidi ze svého okolí,“ řekl po smrti svého osudového muže Westmoreland, který jej poznal už v roce 1995 a před dvěma lety se stal jeho oficiálním partnerem.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám