Hlavní obsah
Článek

Dívka s přesně střiženou ofinkou zažila bujarý život. Byla hvězdou předválečných hudebních scén, Osvobozeného divadla a mnohem později i Divadla Na zábradlí. Ve třicátých letech patřila ke zlaté mládeži a okusila i filmovou slávu. Nikdy neměla děti, střídala milence, čtyřikrát se vdala a čtyřikrát se rozvedla. Už víte?

Hvězda Ljuby Hermanové vylétla raketově na začátku třicátých let, kdy zpívala v operetních scénách a zahrála si i v několika filmech nevalné úrovně. Po filmu Peníze nebo život (1932), kde společně s Hanou Vítovou v akváriu zapěla nesmrtelný Ježkův song Život je jen náhoda, přišly další filmové nabídky.

Filmy z dřevních dob zvukového filmu jako Jsem děvče s čertem v těle (1933), S vyloučením veřejnosti (1933) nebo U svatého Antoníčka (1933), kde si Ljuba Hermanová zahrála velké role, dnes ale právem patří k filmovému braku. V té době už za sebou herečka měla vztah s Hugem Haasem a kamarádila s Lídou Baarovou i Adinou Mandlovou.

To, že nebyla Ljuba žádnou světicí a kromě bohatého milostného života často užívala kokain, dokládají nejen vzpomínky Adiny Mandlové, ale i muzikanta Vladimíra Truce, který práskl hereččinu vzpomínku, že jezdila kupovat kokain do jednoho pražského hotelu pod kožichem nahá.

Zlatá třicátá léta vystřídala léta válečná. A ty byly pro poloviční Židovku Hermanovou více než smutná. Musela opustit divadelní prkna i filmové plátno. Vrátila se až po válce, kdy hudební žánry neprožívaly právě zlatý věk.

Opravdový umělecký comeback zažila dáma, které se přezdívalo Věc Makropulos, až v letech šedesátých na malých divadelních scénách. Tehdy začala zpívat autorské šansony a psali pro ni takové veličiny jako Václav Havel, Jiří Suchý nebo Milan Uhde.

Ljuba Hermanová nikdy neměla děti a její čtyři manželství byla spíše krátkodobá. Obdivuhodnou svěžest, humor i tělesnou kondici si udržovala i v důchodovém věku. Fascinovala tím například i Miroslava Plzáka. „Ptáte se mne, co soudím o Ljubě Hermanové? Roztabletovat! A každému chlapovi třikrát jednu tabletu denně!“ žertoval známý psycholog.

Když Ljuba Hermanová nečekaně v 83 letech odešla do hereckého nebe, zůstali všichni v šoku.

Reklama

Další články

Načítám