Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Pravděpodobně největší možné pocty se dostalo herci Eddiemu Redmayneovi za jeho brilantní výkon ve filmu Teorie všeho. Dvaatřicetiletý Angličan, jenž v biografickém snímku ztvárnil teoretického fyzika a pravděpodobně nejznámějšího vědce současnosti Stephena Hawkinga (72), totiž dokázal svým výkonem dojmout samotného vědce natolik, že mu sestra musela utírat z očí slzy.

Životní příběh Stephena Hawkinga, jenž je kvůli amyotrofické laterální skleróze od roku 1968 trvale upoután na invalidní vozík, se stal předlohou pro drama Jamese Marshe, v němž kromě Redmayna exceluje i Felicity Jones v roli Hawkingovy manželky. Podle slov sestry, která o slavného génia pečuje, byl její svěřenec po prvním zhlédnutí filmu dojatý k slzám a později s jeho režisérem Marshem a scenáristou Anthonym McCartenem slavil na důkaz uznání jejich dobře odvedené práce.

„Napsal nám email, kde říkal, že tam byly určité momenty, kdy si myslel, že se dívá sám na sebe,“ prozradil Marsh.

Stephen Hawking významně přispěl svými poznatky zejména v oborech kosmologie a kvantové gravitace a třicet let působil jako lukasiánský profesor matematiky na univerzitě v Cambridge. První příznaky nemoci se u něj objevily už během studií, postupně ochrnul na celé tělo. Od roku 1985 po prodělaném zápalu plic, kdy musel podstoupit tracheotomii, komunikuje s okolím pomocí speciálně upraveného počítače.

Související témata:
Stephen Hawking

Reklama

Další články

Načítám