Hlavní obsah
Článek

Ve druhé polovině let čtyřicátých byla nekorunovanou královnou Hollywoodu. Muži ji zbožňovali a dámy, které se jí chtěly stůj co stůj podobat, se podle ní hromadně barvily na zrzavo. Řeč je o Ritě Hayworth, nejslavnější rusovlásce, která svými tělesnými půvaby ve filmech Gilda (1946) nebo Dáma ze Šanghaje (1947) uhranula milióny diváků a všichni bez ohledu na sexuální orientaci i pohlaví z ní byli zkrátka paf.

Stejně jako řada jejích kolegyň, ani Rita neměla v soukromí na růžích ustláno. Dětství bylo poznamenáno komplikovaným vztahem s dominantním otcem, který ji měl fyzicky i psychicky týrat. Nikdy později Rita nedosáhla déletrvajícího štěstí po boku muže. Vdaná byla za svůj život celkem pětkrát. Každé z manželství však vydrželo vždy nejdéle pět let.

Poslední životní dekáda nejsvůdnější zrzky filmového plátna byla více než smutná. Od šedesátých let herečku trápily časté propady nálad a psychické krize, které začala řešit alkoholem. V roce 1972 herectví opustila nadobro. Na jaře 1974 zemřeli krátce po sobě oba Ritini bratři a herečka propadla pití ve velkém a senzace se chytil i tisk.

Teprve později se zjistilo, že za výbuchy jejích nálad nestojí samotný alkohol. „Mysleli jsme, že se jedná o alkoholickou demenci, byla to svým způsobem úleva, když nám diagnostikovali Alzheimerovu chorobu,“ vzpomínala po letech její dcera Yasmin Khan, která svou matku měla v péči od roku 1981, kdy se její zdravotní stav prudce zhoršil, až do její smrti v roce 1987.

Reklama

Další články

Načítám