Hlavní obsah
Článek

Reportérka primáckých V.I.P. zpráv Lucie Špaková netrávila léto v pětihvězdičkovém hotelu u moře, vybrala si mnohem dobrodružnější cestu. Tři týdny trávila v Indii. ,,Na Indii se prý nedá připravit. Touhle větou mě vystrašilo před odjezdem několik mých přátel. A já jim musím dát za pravdu," řekla Super.cz Lucie.

,,Většina lidí jede do Indie nalézt vnitřní klid a osvícení. Takové ambice já jsem neměla. Myslím, že na to, aby člověk v sobě našel životní rovnováhu a klid, nemusí nikam jezdit nebo se nechat zavírat do klášterů. Já jsem se chtěla hlavně podívat na místa, kam bych se jako soukromá osoba nikdy nedostala, a chtěla více nahlédnout do problematiky Tibetu a tibetských uprchlíků. A to se mi díky občanskému sdružení M.o.s.t, se kterým jsem zde byla natáčet, podařilo," prozrazuje.

,,Dvakrát jsme přejeli nejvýše položené sedlo světa - bylo velmi náročné neustále zdolávat výškové a teplotní rozdíly a o indických záchodcích ani nemluvím. Co pro mě bylo na celé cestě ale nejnáročnější, bylo se při natáčení hodně citově obrnit. Navštěvovali jsme školy, ve kterých se učí tibetské děti v exilu, které už několik let neviděly své rodiče, seniory, kteří by bez sponzorských darů sdružení nepřežili. Člověk má tu v chvíli potřebu pomoci úplně každému. Nakonec jsme si s přítelem aspoň adoptovali malého mníška v klášteře Diskit," říká reportérka, která vlastního potomka zatím nemá.

Největším zážitkem pro ni byla Ladacká svatba a také noc trávená ve stanu 5 tisíc metrů nad mořem v Himaláji. "Tam jsem dostala tu nejlepší polévku s kozím sýrem. Musela jsem se opravdu stydět, že takovou dobrotu dokáží udělat na jedněch kamínkách, zatímco zatápí jačím trusem, a já sotva ohřeju vodu ve vybavené kuchyni," dodala.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám