Hlavní obsah
Článek

Představy o tom, že legendární mistr Jan Hus vypadal tak, jak je ztvárněn na mnoha uměleckých dílech, například na sousoší na pražském Staroměstském náměstí, už před pár desítkami let padly. Podle výzkumů historiků a lékařů to nebyl vysoký šlachovitý muž, ale obtloustlý prďola. S tím se ovšem nehodlali smířit tvůrci nového dvojdílného filmu. Do hlavní role obsadili charizmatického Matěje Hádka.

Film se začal natáčet v prostorách pražského Anežského kláštera a Hádek podle režiséra Jiřího Svobody ve výpravném snímku spíše než sociálního reformátora ztvární osobnost, která prochází osudovou volbou mezi vlastní pravdou a vlastním životem. Film, který získal záštitu prezidenta republiky, se navíc jako vůbec první hraný snímek na světě natáčí novou, speciálně odlehčenou kamerou pro záznam z ruky. Na obrazovkách by se měl objevit šest set let po upálení Jana Husa, v červenci 2015.

„Šestisté výročí upálení Jana Husa je mimořádnou příležitostí uvést obraz této významné osobnosti naší historie do souladu s její mravní silou a hloubkou,“ říká ředitel vývoje pořadů a programových formátů České televize Jan Maxa, který je kreativním producentem filmu, a dodává: „Jan Hus byl tradičně zobrazován jako lokální národní a sociální buditel, což značně zkresluje a umenšuje jeho skutečný historický význam. Jeho příběh o tom, že snaha o život v pravdě dokáže proti nám obrátit naše nejbližší přátele a v konfliktu s mocí nás dovést až na smrt, je dnes stejně aktuální jako ve středověku," míní.

Knihu o Janu Husovi napsala spisovatelka Eva Kantůrková, která je i autorkou scénáře. Popisuje příběh Jana Husa od počátku XV. století až ke hranici v Kostnici. Na rozdíl od tradovaného obrazu sociálního reformátora chtějí autoři filmu sledovat myšlenkové a mravní drama, jež předběhlo o celé století zásadní zlom evropského vývoje. Součástí děje jsou i mocenské ambice církevních i světských autorit.

První díl filmu začíná ve chvíli, kdy král Zikmund vylákal krále Václava na hrad falešným příslibem triumfální jízdy ke Svatému otci, aby jej mohl uvěznit ve Vídni a zmocnit se celého království. Předělem mezi prvním a druhým dílem je pak okamžik Husova váhání o cestě do Kostnice, film končí jeho upálením.

Vedle Matěje Hádka v titulní roli se ve filmu objeví také Tomáš Dastlík, Jan Dolanský, Pavel Gajdoš, Petr Klimeš, Milan Kňažko, Marika Šoposká, Petra Špalková, Michal Dlouhý, Vladimír Javorský. Natáčení zabere celkem 58 natáčecích dní, proběhne ve více než osmnácti lokalitách a objeví se v něm téměř dva tisíce komparzistů.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám