Hlavní obsah
Článek

Roztomilý dědeček na fotce patřil před padesáti lety k oblíbeným československým hercům. Zbožňovaly ho ženy všech věkových kategorií a coby švarný fešák s jiskrou v oku oslňoval divačky v celé plejádě filmových rolí.

Řeč není o nikom jiném než o Rudolfu Jelínkovi (79), který ve slavném snímku Jiřího Sequense Atentát ztvárnil parašutistu Jana Kubiše, který se podílel na atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

A právě film Atentát o událostech kolem útoku na jednoho z nejmocnějších mužů třetí říše Heydricha si dnes kdykoliv od 18 hodin do půlnoci můžete zdarma pustit na portálu Seznam.cz v rámci tradičních filmových střed.

Prvním snímkem, kde na sebe Jelínek upozornil, byl film podle scénáře Miloše Formana Štěňata. Další role záhy následovaly. Divačky ho hltaly ve filmech Váhavý střelec, Král Šumavy či Smrt v sedle, kde skvěle ztvárnil mladého chovatele koní. V seriálu Třicet případů majora Zemana vytvořil postavu majora Jiřího Hradce. Z novějších filmových počinů jsme ho měli možnost vidět v Menzelově snímku Obsluhoval jsem anglického krále.

Prosadil se i jako divadelní herec. Od roku 1972 působil v Divadle na Vinohradech. Tady ještě v sezóně 2001 hrál i v osmnácti představeních za měsíc. V současné době ho můžeme vidět v inscenaci Divadla Na Jezerce Láska paní Katty.

Rudolf Jelínek nikdy neměl nouzi o zájem žen. On sám byl však přes třicet let spokojený po boku Jarmily Hlavaté, s níž má dvě děti. Po její smrti se podruhé oženil se známou žokejkou Martinou Růžičkovou.

Související témata:
Atentát

Reklama

Další články

Načítám