Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Adině Mandlové (†81) se espritem, šarmem, fotogeničností, sex-appealem a zejména ironickým humorem nemohla vyrovnat žádná z jejích souputnic. Až na pár výjimek hrála většinou v líbivých filmech, které si žádala doba a platící divák u pokladen biografů.

V reálném životě však tato herečka zažívala dramata, která by vydala hned na několik samostatných filmových scénářů. Pojďme si nejdrsnější okamžiky, které Adina někdy s grácií a leckdy na pokraji sil zvládla, připomenout.

1) Smrt tatínka

Ne zrovna šťastné dětství bylo pro budoucí hvězdu filmových pláten určující a mělo za důsledek mnohé z jejích povahových rysů, které jí v životě častokrát zavařily. V sedmi letech přišla od malička rozmazlovaná Adina o tatínka, který ji nosil na rukou a vtloukal do hlavy, že je výjimečná. Po jeho smrti se Adině obrátil život naruby. Nesnášela svou matku i jejího druha. K bouřlivým létům dospívání patřil vyhazov ze školy, útěky z domova za milencem i bohémský život během studií na francouzském lyceu.

2) Potraty

Předčasně vyspělá Adina si se svým panenstvím nelámala hlavu. Na první milostný akt nevzpomínala zrovna vesele a dle svých slov byla řadu dalších let frigidní. Během studií ve Francii přišla v sedmnácti s jedním svým milencem do jiného stavu. Vše se rozhodla vyřešit elegantně potratem. Pak vesele dál pokračovala v bohémském životě. Dítě si nechala vzít později minimálně ještě jednou. V roce 1941, když byla na vrcholu kariéry, přišla do jiného stavu s německým státním příslušníkem, přidělencem barrandovských ateliérů Willy Söhnelem, který krátce před tím chodil s Natašou Gollovou. Adina si však tenkrát prozřetelně dítě nechala vzít a Miloš Havel jí dokonce kvůli zákroku navýšil honorář.

3) Pokusy o sebevraždu

V prvním válečném roce byla Adina Mandlová po filmech Kristián (1939) a Kouzelný dům (1939) na vrcholu své kariéry. Zároveň byla pod tlakem okolí, vydíral ji exmilenec a začaly se o ní šířit pomluvy, že chodí s K. H. Frankem. Nešťastná herečka se v zoufalé chvíli pokusila otrávit. „Naživu jsem zůstala jedině proto, že jsem vypila skoro celou láhev whisky a v bezvědomí jsem pak vyvrhla většinu prášků, které mě měly zabít,“ vzpomínala v pamětech později. O sebevraždu se později Adina pokusila ještě několikrát.

4) Sebevražda manžela

Reputaci pošramocenou pomluvami si inteligentní Adina pokusila napravit v roce 1943 sňatkem z rozumu s malířem Zdeňkem Tůmou. Oba brzy přišli na to, že se k sobě nehodí, a žili jako sourozenci. Psychicky rozkolísaný Tůma svou osobní i manželskou krizi vyřešil po pár měsících sebevraždou. Přímo v bytě Adiny se otrávil plynem. Adina se zhroutila.

5) Narození mrtvé dcery

Lásku nakonec Adina našla o pár měsíců později v náručí ženatého hereckého kolegy Vladimíra Šmerala, s nímž se potkávala na divadelních prknech. V roce 1944 přišla do jiného stavu. Se Šmeralem se rozešla, mateřského štěstí se však nedočkala. „Před Vánoci mě převezli záchrankou do nemocnice, a tam jsem ve velkých bolestech a za velké horečky porodila mrtvou holčičku,“ vzpomínala. Později už děti mít nemohla.

6) Vězení

Bezprostředně po květnové revoluci roku 1945 byly v hledáčku všechny hvězdy, které se měly během války stýkat s Němci. Odskákaly to ty nejzářivější - Vlasta Burian, Lída Baarová a Adina Mandlová. Během svého pobytu v pankráckých zdech zažila nejednu krušnou chvilku a vyhnula se dokonce veřejnému lynči rozvášněného davu. V novinách v té době ovšem vycházely fotky vysmáté a hrdé Adiny v teplácích z pankráckého dvora.

7) Emigrace

Poválečná léta byla pro nejpopulárnější filmovou herečku, která byla po propuštění z vězení odsouzena k pokutě a vyloučena z herecké obce, krušná. Přilepšovala si prodejem šatů a šperků, v žádném z přidělených míst dlouho nevydržela. Pohybovala se v podřadné společnosti a strádala. Využila první příležitosti a mezi nápadníky dlouho nepřebírala. Pilota RAF, kterým byl Joe Knight, pojala na podzim roku 1947 za manžela, čímž získala britskou státní příslušnost a anglický pas. Nedlouho po únorovém puči roku 1948 opustila Československo nadobro. „Celou cestu v letadle jsem probrečela,“ napsala ve vzpomínkách.

8) Smrt milovaného Bena

Kariéru za hranicemi se Adině nastartovat už nikdy nepodařilo. Pomluvy ji dostihly i v Londýně. K herectví se vrátila jen několika menšími rolemi na divadle a v televizi. Životní oporou se jí stal její v pořadí čtvrtý manžel Ben Pearson. Svazek s homosexuálním návrhářem, za nějž se provdala v roce 1954, vydržel léta. Společně se snažili podnikat a v posledních letech života se poměrně často stěhovali z místa na místo. Po převratu v roce 1989 plánovali navštívit Československo. Na jaře roku 1991 Ben umírá. Zdrcená a zatrpklá Adina se s urnou svého muže vrací zpět domů. Zbývají jí 2 měsíce života.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám