Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Ve středu se v Praze v Divadle na Vinohradech konalo poslední rozloučení s nedávno zesnulým Otakarem Brouskem starším. Při té příležitosti Super.cz vyzpovídal pár legend tohoto stánku, kteří často s hercem přišli do styku. A mluvili o něm jen v superlativech. Ten člověk zkrátka neměl chybu!

„Budu na něj vzpomínat v dobrém, myslím na něj se skleničkou červeného v ruce. Byli jsme spolu na několika krásných dovolených. Dovedl mě i sem do divadla. Když jsem sem v roce 1977 přišla, vzal mě pod paží a řekl: ‚Pojď a neboj se.‘ Každému mě představil. Byl to gentleman. Podržel dveře, políbil ruku. Tak na něj budu vzpomínat hezky,“ uvedla rozněžnělá Eliška Balzerová. A Jana Štěpánková jí přitakávala.

„Byl to snad poslední gentleman republiky. Jako by měl prvorepublikové vychování. Odešel zkrátka grand s neuvěřitelným chováním. Dnes je to už vzácnost. Měl výborný humor a neustále dobrou náladu. Vůbec netuším, kde ji bral. Byl to také dobrý herec a kolega. Je to smutný, ale už se kácí v našem lese,“ přidala k tomu Štěpánková.

„Vzpomínám na něj už od toho rána, co to v rádiu ohlásili. Den předtím jsem si v duchu řekl, co asi dělá, že jsem ho dlouho neviděl. Věděl jsem, že je nemocný, ale přesto mě to zasáhlo,“ sdělil Ladislav Frej. A naši otázku, zda někdy Otakara Brouska zažil rozčíleného, odvětil záporně.

„To je zajímavý, ale vážně ne. Byl v tom zvláštní a velice noblesní. Nikdy jsem od něj neslyšel ani žádnou kritiku či pomluvu jiného kolegy,“ pronesl obdivně k zesnulému kamarádovi Frej.

„Bude mi chybět. Byl strašně vitální. Ještě loni byl absolutně fit. Šlo o báječného člověka. Naposledy jsme se viděli při děkovačce představení, kdy na mě něžně zamával, tak jsem mu to oplatila,“ vybavila si zase Daniela Kolářová. Takže vážně neměl žádnou vadu?

„Možná by se našlo něco doma, ale jinak byl báječný. A úžasně společenský. Také se hrozně krásně věnoval ženám. Děkovala jsem mu za gentlemanství a korektnost. V životě jsem ho ve společnosti neslyšela vyprávět nablblé přisprostlé vtipy,“ prozradila nám Kolářová.

„Pan Brousek je pro nás, kteří jsme byli mladí, když byl v největší slávě, tím vzorem, který naplňoval tradici české herecké profese. Uspěl ve všech disciplínách. A navíc neznám nikoho, kdo by si na něj stěžoval nebo mu vyčetl nějakou vadu či pochybení. I poselství z rodiny jsou tak lidská. Měl hluboké rodinné zázemí, které mu umožnilo přinášet divákům radost, jakou dokáže jen výborný herec,“ prozradil nám prezident Herecké asociace Jiří Hromada.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám