Hlavní obsah
Článek

Na Josefa Vinkláře (†76), legendu českého herectví, vzpomínají snad všichni v dobrém. Nejinak je tomu u jeho syna Adama Vinkláře, muže, který je otci neskutečně podobný a jenž získal roli v Kameňáku 4. Ten exkluzivně pro Super.cz nyní poprvé zavzpomínal na poslední chvíle svého tatínka, kterého si národ pamatuje hlavně coby inspektora Boušeho, doktora Cvacha, ředitele záchranky v Sanitce nebo boxera v seriálu Byl jednou jeden dům. A jde opravdu o mrazivé čtení!

O Josefu Vinklářovi tehdy novináři napsali, že si do špitálu odjel tramvají den předtím, než zemřel. „Táta ležel v nemocnici čtrnáct dní před svou smrtí, takže je to nesmysl. Zamrzelo mě to, protože to z nás dělalo hyeny, které nemají zájem odvézt do špitálu nemocného tátu, který se o nás celý život staral,“ zlobí se tak trochu Adam.

„Je pravda, že ke konci už nemohl řídit a tramvají jezdil rád. Ale jinak je to hloupost,“ svěřil se Super.cz Vinklář. Ten se rozpovídal i o konci svého otce. Vůbec si nepřipouštěl, že by táta mohl na rakovinu plic zemřít. Hvězda televizních obrazovek i filmového plátna navíc nemoc dlouho tajila. Na 18. září 2007, kdy Josef Vinklář odešel do hereckého nebe, jeho syn Adam nikdy nezapomene.

„Ne úplně dobře se mi o tom mluví. Byl jsem s ním a držel jsem ho až do konce za ruku. Bylo to pro mě hodně důležité. Bál jsem se, že to nezvládnu, a samozřejmě jsem potom byl úplně mimo, ale pro mě je důležité, že věděl, že tam s ním jsem,“ vypráví zastřeným hlasem.

„Táta mi šíleným způsobem chybí. Měl jsem ho moc rád. I kvůli tomu, co pro mě dělal, jak mi všemožně pomáhal v životě,“ zalesknou se Vinklářovi v očích slzy, když se o otci rozhovoří. Věří, že tam někde nahoře si Josef Vinklář pustí Kameňák 4, kde Adam představuje zarputilého tělocvikáře, aby viděl, jak to synátorovi s herectvím jde.

„Je to velmi malá rolička. Jsem za ni ale vděčný, protože mě ta práce baví. Moc si vážím toho, že si mě pan producent Pavel Pásek a pan režisér vybrali. Snad bude ta postavička koukatelná,“ doufá závěrem skromně syn slavného kumštýře.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám