Hlavní obsah
Sabina Tesařová
Článek

Je známo, že dcera představitelky hlavní role pohádky Pyšná princezna Aleny Vránové (80) Markéta Rážová (55) skončila kvůli problémům s alkoholem v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Před nějakou dobou dokonce upadla na dva měsíce do kómatu a následně pobývala v nemocnici. Byla jí diagnostikována jaterní encefalopatie a dostala výhrůžku, že pokud s pitím nepřestane, hrozí jí alkoholová demence.

Všechny vykřičníky, které se vznáší nad její osobou, zejména zdravím, jsou jí ale zřejmě lhostejné. Markéta přestat pít nehodlá. „Radši chcípnu, než bych přestala pít. Nemůžu bez chlastu žít,“ uvedla pro Blesk.

Alkoholová demence se projevuje postupným zhoršováním paměti, úsudku a duševních schopností sloužících k zajišťování svých životních potřeb. Pro alkoholovou demenci jsou typické tzv. konfabulace: fakt, že si pacient něco nepamatuje, "maskuje" vymyšlenými údaji, přičemž ale na stejnou otázku pokaždé odpoví jinak. Postižený si své poškození neuvědomuje.

Herečku Alenu Vránovou stav její dcery velmi trápí a kvůli narušenému psychickému stavu a slabému srdci již několikrát zkolabovala a skončila v nemocnici. Nezbývá, než doufat, že Markéta vezme rozum do hrsti, podstoupí léčbu, a nad alkoholem zvítězí.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám