Hlavní obsah
Článek

Všichni, které fascinují příběhy, jejichž předlohou byla skutečná událost, se mají nač těšit. Ve čtvrtek vstoupí do kin snímek Argo, jenž popisuje tajnou operaci na záchranu šesti Američanů, která se odehrála v Íránu počátkem listopadu 1979. Napínavý dramatický thriller divákům předloží skutečnost, která dlouhou dobu zůstávala pod pokličkou. Režie a hlavní role se ujal Ben Affleck, kterému to s vousy a delšími vlasy, ze kterých sem tam zableskne stříbrný pramen, což mu na charisma rozhodně neubralo, právě naopak, dost sekne. Zkrátka čím starší, tím lepší. Tak trochu jako v té povídačce o zrajícím vínu. Oč tehdy ale vlastně šlo?

Děj diváky přenese do konce 70. let minulého století, kdy vrcholila íránská revoluce. Tehdy radikálové pronikli na americké velvyslanectví v Teheránu a zajali několik desítek amerických rukojmí. Uprostřed nastalého chaosu se šesti Američanům podařilo uprchnout a jejich útočištěm se stal dům kanadského velvyslance Kena Taylora (Victor Garber). Dál už bylo na CIA, aby vymyslela, jak šestici svých spoluobčanů ze zdánlivého bezpečí stěn kanadského velvyslanectví, kde jim však každou chvíli hrozilo prozrazení a v lepším případě zajetí, pravděpodobněji ale smrt, dostat zpět do vlasti.

Zde do akce naskakuje specialista CIA Tony Mendez (Ben Affleck) se svým nápadem, který je tak šílený, že se může odehrát jen ve filmu. A o to jde. Nápad totiž spočívá v tom, že šestka Američanů sehraje role kanadských filmařů, kteří do nebezpečné oblasti přijedou hledat vhodné lokace pro natáčení a pak ze země jednoduše zase odletí.

Jak moc se Affleckovi podařilo tehdejší drsnou realitu přenést na plátno, posoudí divák sám. Z ukázky je však patrné, že filmu nechybí švih ani spád, napětí ani štědrá porce humoru. Nešlo totiž o to, ukázat jen stinnou stránku věci, ale příběh jako takový. „Ten příběh je napínavý, plný obav a děsivý, ale je také vtipný a zábavný,“ řekl Ben Affleck, režisér snímku a zároveň jeho hlavní hrdina.

V Argu, jehož distributorem je společnost Warner Bros Pictures ve spolupráci s GK Films a Smoke House Pictures, dále hrají mimo jiné John Goodman nebo Alan Arkin.

Související témata:
Warner Bros

Reklama

Další články

Načítám