Hlavní obsah
Článek

Popová hvězda osmdesátých let Eva Hurychová (62) byla desítky let týrána svým exmanželem. Přestože se vlivem těžkých životných zkušeností na veřejnosti prakticky neobjevuje, kvůli křtu knihy Daniely Peštové (53) udělala výjimku. Super.cz se otevřeně svěřila se svým těžkým údělem.

Zpěvačka nám prozradila, že exmanželovy násilnické sklony se objevily už před svatbou a vysvětlila nám důvod, proč s ním přesto zůstala. „Člověk si v euforii zamilovanosti nechce kazit samotný vztah a doufá, že se to vylepší, že se to změní, třeba když přijdou děti. Víra ve změnu je ale většinou beznadějná,“ říká.

Jako většina týraných žen i Hurychová zůstávala v manželství hlavně kvůli svým potomkům. „Děti jsou vždycky vážný důvod. Měla jsem dilema, jestli dětem zbořit rodinu, nebo to raději překousnout a doufat, že se to spraví. Osobně si myslím, že moje největší chyba byla, že jsem se snažila manželství zachránit,“ říká posmutněle. Hurychová a její exmanžel jsou od roku 2007 rozvedeni, ale dodnes nemají vypořádáné společné jmění. Na svém vlastním příkladu Hurychová ukazuje, jak často ekonomický aspekt brání týraným ženám odejít od agresora. „Nedovedla jsem si představit, kam bych šla. Ve středním nebo pozdějším věku nemůže každý začít nový život s holýma rukama,“ říká.

Skrytým problémem podle Hurychové je, že se nepočítá s emocionálními důsledky násilných činů. „Všem obětem vznikají duševní traumata, která jsou startem k tomu, aby vznikly psychické a psychosomatické poruchy. Je třeba si uvědomit, že všechny pocity jsou nevratné a ničím neopravitelné, protože ve vás zůstávají tak, jak jste je v té negativní formě prožila.“

A co by Eva Hurychová poradila obětem domácího násilí? „Sama jsem se dlouho bála o tomto problému mluvit. Když jsem skončila v nemocnici, tak mi moje ošetřující paní doktorka řekla pro mě zásadní myšlenku, že mám být ráda, že jsem to celé přežila a neskončila třeba na vozíku. To byl pro mě velký impuls. Je potřeba o tom začít mluvit, protože o čem se nemluví, jako by neexistovalo.“

V knize „V dobrém i zlém a ještě horším“, kterou dala dohromady Peštová, se nachází dvacítka příběhů. Kromě zpovědi Evy Hurychové zde čtenáři najdou příběh české novinářky Marcely Průchové, sepsání dalších příběhů se ujaly například známé slovenské spisovatelky Denisa Fulmeková, Tamara Heribanová a Petra Nagyová-Džerengová. Na dvou rozhovorech, které se podrobně věnují násilí na ženách, spolupracovala populární česká novinářka a moderátorka Michaela Jílková. Knihu zakončují praktické informace a důležité kontakty.

Reklama

Další články

Načítám