Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jestli patříte mezi fanoušky bondovek, bude vám jméno a především tvář Richarda Kiela dobře známá. Tento 218 centimetrů vysoký americký herec se objevil hned ve dvou dílech této série o neohroženém agentovi 007 a pro mnohé se stal filmovým hrdinou. Kiel se po dlouhé době objevil na veřejnosti, a to před pár týdny v londýnském obchodě na Oxford Street při příležitosti padesáti let od ‚narození‘ agenta Bonda. S bývalou Bond girl Britt Ekland představil speciální edici, v níž jsou obsaženy všechny dosavadní bondovky na Blu-Ray.

Kiel, který se objevil v dílech Špión, který mě miloval a Moonraker, v nich představoval zloducha s čelistí, která dokázala překousnout téměř vše. Od toho se odvíjí i jeho slavná přezdívka - Čelisti. I v dalších filmech byl nejen kvůli své výšce, ale i rysům v obličeji předurčen ke ztvárnění postav, z nichž měl jít strach nebo měly zvláštní mystický nádech. Ve své první roli hrál například pravěkého muže z jeskyně a dále ztvárnil postavy nejrůznějších kriminálníků, atentátníků či příšer.

Herec za svůj úspěch v Hollywoodu paradoxně ‚vděčí‘ hormonální poruše zvané akromegalie, jež se projevuje nadměrnou produkcí růstového hormonu. Dnes se Kiel objevuje ve filmech jen velmi zřídka. Po vážné autonehodě z roku 1992 má problémy s rovnováhou.

Reklama

Další články

Načítám