Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Rozverná cácorka na fotce patří k oblíbeným českým divadelním i filmovým herečkám. Často se objevuje v pohádkách a kolegové nedají dopustit na její nezdolný optimismus. Byla vdaná za známého herce a baviče, jenž se nedávno už poněkolikáté léčil ze závislosti na alkoholu. Jako malá holka strávila jeden rok v dětském domově, na který má ty nejhorší vzpomínky. Poznali jste ji?

Naďa Konvalinková (73) se narodila 18. dubna 1951 v Praze jako nejstarší ze tří sester. Ljuba je mladší o dva a půl roku a provdala se do Švýcarska, sestra Iva z maminčina druhého manželství je mladší o jedenáct let.

Málokdo ví, že má usměvavá herečka za sebou hodně traumatizující dětství. Když jí bylo 10 let, došlo k bouřlivému rozvodu jejích rodičů, který měl za následek umístění Nadi a její sestry do dětského domova. Během jednoho trýznivého roku v děcáku zažily obě dvě sestry drsnou šikanu.

„Nevím, proč jsme se tam ocitly, asi proto, že rozvod rodičů probíhal bouřlivě a byly jsme odebrány sociálkou,“ vzpomínala v pořadu 13. komnata na krušná léta Konvalinková.

Děti se k nim prý chovaly krutě. „Mstily se nám za to, že jezdíme na víkend domů a že nás navštěvuje babička. Vyhodily mi kufr z okna, namazaly obličej krémem na boty nebo nás zavřely do sprchy,“ líčila Konvalinková.

Po trýznivém roce si obě dívky vybojovala do své péče babička. Konvalinková si po těžké zkušenosti přála mít alespoň dvě děti a velkou rodinu, což jí nakonec úplně nevyšlo.

Po absolvování DAMU účinkovala Konvalinková tři roky v plzeňském divadle J. K. Tyla. Později se stala hereckou stálicí Městských divadel pražských. V 70. letech se objevuje v televizních a filmových rolích.

Nejprve ji režiséři obsazují do rolí půvabných a naivních hrdinek, později hraje zkušené maminky a vyzrálé ženy. Čím dál tím častěji se objevuje také v pohádkách. Zahrála si například v Nesmrtelné tetě, Kouzelném měšci či v pohádce Lotrando a Zubejda. Coby Květuška zazářila v oblíbené komedii Adéla ještě nevečeřela.

Roku 1980 se vdala za herce Oldřicha Kaisera (68), kterému o tři roky později přivedla na svět dceru Karolínu. Manželství končí roku 2005 rozvodem.

Reklama

Další články

Načítám