Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V nové biografii s názvem Lead Sister: The Story of Karen Carpenter vyšla najevo řada detailů ze sklonku života legendární zpěvačky a bubenice Karen Carpenter. Ta společně se starším bratrem Richardem tvořila známé popové duo The Carpenters. Dvojice po celém světě prodala přes 100 milionů alb. Karen v 70. letech propadla mentální anorexii, která měla za následek její předčasné úmrtí v pouhých 32 letech.

S dietami začala Karen už na střední škole. Později u ní však propukla mentální anorexie, která talentovanou zpěvačku a hudebnici naprosto pohltila. S bratrem se však stačili vypracovat na jednu z nejslavnějších kapel 70. let, třikrát získali rovněž cenu Grammy.

V lednu 1982 se rodačka z Connecticutu ubytovala v hotelu City Regency na Manhattanu, aby zahájila šestiměsíční intenzivní terapeutická sezení s vyhlášeným psychoterapeutem Stevenem Levenkronem, každé sezení ji vyšlo na sto dolarů.

„Karenina ochota vyhradit si čas a peníze prokázala její počáteční míru odhodlání,“ píše autorka biografie Lucy O’Brien. „Její kompulsivní chování se postupem času rozvinulo, takže Steven věděl, že bude chvíli trvat, než se jim to podaří potlačit. Na jednom z jejich prvních sezení diskutovali o tom, co Karen bere, aby vyloučila jídlo. Přiznala, že někdy spolyká i více než 90 Dulcolaxů najednou,“ píše se v knize.

„Pak se jí zeptal, jestli užívá něco jiného, načež řekla, že denně bere deset pilulek léku na štítnou žlázu Synthroid, kterým se snažila urychlit činnost metabolismu. Levenkron byl zděšen. Předávkování léky na štítnou žlázu může vést ke kómatu, křečím a infarktu. ‚Dej mi tu lahvičku,‘ řekl. Karen mu ji podala a on ji zamkl v šuplíku svého stolu,“ stojí v úryvku knihy.

Zpěvačka ovšem měla dojem, že takovou péči nepotřebuje a lékaři oponovala, že je i takhle úspěšná. Ten jí odvětil, že ji rozhodně potřebuje, jelikož sama není schopna se takhle udržet při životě.

V září téhož roku si zpěvačka začala uvědomovat, že její srdce bije velmi nepravidelně. Na intenzivní péči do nemocnice Lenox Hill na Upper East Side byla přijala silně dehydrovaná a s váhou necelých 35 kilogramů. Měla život ohrožující hladinu draslíku v krvi a její trávicí trakt byl tak poškozen, že ji museli krmit nitrožilně.

„I když se dlouho bránila přibírání na váze, najednou se Karen ocitla v nemocnici a nechala o sebe pečovat. Během následujících sedmi týdnů přibrala devět kilogramů, nejprve intravenózní výživou a posléze i konzumací malých porcí jídel,“ píše O’Brien.

„Karen v nemocnici začala plánovat budoucnost a 28. října podepsala žádost o rozvod s Thomasem Jamesem Burrisem, za něhož se provdala v roce 1980. To mělo být jejím prohlášením o nezávislosti. Vážila 45 kilogramů, když v listopadu ukončila svou terapii s Levenkronem, což bylo o tři roky dřív, než jí bylo doporučováno. Věnovala mu navíc plátno s nápisem ‚Vyhrál jsi - přibrala jsem‘,“ stojí v dalším úryvku knihy.

Naposledy se zpěvačka na veřejnosti objevila po boku svého bratra 11. ledna 1983 na setkání bývalých držitelů cen Grammy a sourozenci měli v plánu odehrát velké turné. K tomu už bohužel nedošlo. Čtvrtého února ráno se krátce po probuzení Karen zhroutila na podlahu v domě svých rodičů v Downey. Záchranáři ji našli v bezvědomí, srdce jí tlouklo jednou na deset sekund. Sanitka ji převezla do místní nemocnice, kde byla v 9:51 prohlášena za mrtvou.

Reklama

Další články

Načítám