Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Z miminka na fotce vyrostl muž, který když zazpíval svým podmanivým hlasem, fanynky omdlévaly. Za svůj krátký, pouhých třicet let trvající život, který sám ukončil skokem do vody, stihl natočit několik legendárních hitů, například ten, ve kterém opěvuje špe-špe-špe-špe-špe-špenát. Už víte, o koho se jedná?

Zpěvák Jiří Schelinger se narodil 6. března 1951 v Bousově, dětství však strávil v Praze. Odmalička hrál na klavír a kytaru a už v dětském věku měl jasno, čím chce být - slavným zpěvákem. To se mu podařilo bezezbytku naplnit.

Začal ve školní kapele Nothing But Nothing, následovala barová skupina Smaragd a přes bluesovou The Happy Five a kapelu Faraon nakonec zakotvil ve skupině Františka Ringo Čecha, v níž působil až do své smrti. Mezi Schelingerovy největší pecky patří hity Holubí dům, Švihák lázeňský, René, já a Rudolf nebo Což takhle dát si špenát.

Jiřího výrazná osobnost však byla trnem v oku tehdejšímu režimu. Škraloup měl už z dob studií, kdy se spolužáky po Nuslích lepil plakáty s protirežimními hesly, za což skončil ve vazbě. Tam se podřezáním žil pokusil o demonstrativní sebevraždu, která mu byla propustkou z vězení - skončil na psychiatrii - a zároveň z vojenské služby, dostal modrou knížku. Dobu, kterou by strávil na vojně, věnoval hudbě.

V dubnu roku 1981 odjel kvůli natáčení do bratislavského studia Československé televize, z kterého se už nikdy nevrátil. V noci 13. dubna skočil z mostu do Dunaje, kde utonul.

Jiří Schelinger byl dvakrát ženatý. Zůstala po něm dcera Andrea.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám