Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Matthew Perry (†54) neboli Chandler z Přátel byl nalezen v sobotu odpoledne mrtvý ve svém domě. Na místě nebyly nalezeny žádné drogy. V životě ale strávil desítky let bojem se závislostí na alkoholu a drogách. Podle vlastních slov za léčbu utratil v přepočtu 210 milionů korun.

Svůj boj popsal loni v listopadu v memoárech Friends, Lovers, And The Big Terrible Thing. V roce 2019 málem zemřel poté, co mu prasklo tlusté střevo kvůli nadměrnému užívání opioidů. Tehdy se díky svým blízkým dostal do nemocnice v Los Angeles, kde mu lékaři oznámili, že má jen dvouprocentní šanci přežít noc. Když mu lékaři podali sedativum, dokonce mu přestalo bít srdce. Podařilo se jim ho resuscitovat, ale zlomili mu osm žeber, což mu zabránilo v příležitosti zahrát si po boku Meryl Streep ve filmu K zemi hleď!

Jeho složitý osobní život byl na hony vzdálený roli Chandlera Binga ze seriálu Přátelé, která ho proslavila po celém světě. V pozdějších sériích herec dostával kolem jednoho milionu dolarů za epizodu, což z něj udělalo jednoho z nejlépe placených herců světa. Mnoho z těchto peněz ale utopil právě ve svém boji se závislostmi. Měl za sebou kolem 6 000 návštěv u Anonymních alkoholiků, byl také patnáctkrát na odvykačce a podstoupil dvanáct operací, aby si zachránil život.

Matthew vzpomíná například na to, že se mu tak zkazily přední zuby, že mu vypadly ve chvíli, kdy jedl toast. Zuby pak s sebou nesl k lékaři v plastovém sáčku. Se svými závislostmi bojoval i během natáčení slavného seriálu. Herec přiznal, že si vznik několika řad dokonce ani nepamatuje, na jeho výkonu se ale, kromě jeho zvýšené váhy, osobní problémy téměř nikdy výrazně neprojevily.

Šťastný nebyl ani Perryho milostný život. V roce 1996 začal chodit s Julií Roberts, poté, co se objevila v seriálu v epizodní roli. Po dvou měsících se ale s herečkou rozešel, a to prý proto, že se bál, aby se nerozešla ona s ním. Prý měl pocit, že ho nikdo nemůže milovat. Osobní problémy začaly už v dětství, jeho rodiče se rozešli, když byl ještě malý. Pít začal, když mu bylo 14 let a v jednadvaceti už měl větší problémy. Naštěstí se mu podařilo vyhrát konkurz do Přátel, sám ale přiznal, že každé natáčení pro něj bylo velmi stresující. Bál se, že se lidé nebudou smát.

Stres také způsobil jeho závislost na léku Vicodin, kdy je normální vzít si 8 tablet denně. Perry jednu dobu bral prý až 55 tablet za den. V roce 1995 ho jeho tehdejší přítelkyně poprvé donutila jít kvůli závislosti k lékaři. Od té doby se léčil mnohokrát. Při natáčení ikonické scény Přátel v roce 2001, svatby s Monikou, na tom byl velmi špatně. Později si při natáčení filmu Sloužit Sáře prý například neuvědomil, že se scéna, na kterou přijel, točila už před několika dny.

Matthew Perry nikdy nezaložil rodinu, jeho životem prošly herečky Neve Campbell, Heather Graham a Yasmine Bleeth, v listopadu roku 2020 požádal o ruku literární agentku Molly Hurwitz, se kterou chodil dva roky. Vztah ale po sedmi měsících skončil právě kvůli jeho závislosti. Teď jeden z jeho blízkých přátel řekl magazínu Daily Mail, že herec na tom byl v posledních měsících dobře a byl střízlivý.

Reklama

Další články

Načítám