Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Bavorský princ Luitpold Rupprecht Heinrich, jehož pradědeček byl posledním bavorským králem, vyjádřil nevoli vůči ‚laciným kostýmům‘ z Číny, v nichž mnozí účastníci, a především účastnice, vyrážejí na proslulý pivní festival Okroberfest. Jsou prý lacinou náhražkou bavorských krojů a urážkou tradic.

Podle dvaasedmdesátiletého prince jsou laciné kostýmy vyrobené v Číně s hlubokými výstřihy a velice odvážnými střihy urážkou. Takové oblečení dokonce princ nazval kulturním přivlastněním. Obává se zároveň, že kultura a tradice z akce brzy vyprchá.

„Když vidím všechny ty ‚lidové kroje‘, pseudokostýmy a upnuté dirndly vyrobené v Číně z nějakého plastu, pak se z celé akce stane karneval,“ nechal se princ slyšet pro místní rozhlasovou stanici a odkazoval přitom na tradiční bavorské šaty zvané dirndl skládající se ze živůtku s výstřihem, halenky, sukně s vysokým pasem a zástěry.

„Všichni dnes mluvíme o kulturním přivlastňování. Tady se to děje nám, Bavorům! Pokud je to celé jen o nošení kostýmu, ve kterém se můžete opít, přijdete tím o spoustu kultury a tradice,“ pokračoval.

„Falešné lidové kroje, které umožňují návštěvníkům festivalu chlubit se jejich tělem, snižují kulturní hodnotu Oktoberfestu,“ shrnul princ, jenž se tak přiklání na stranu bavorských tradicionalistů, kteří už řadu let kritizovali novodobé pojetí festivalu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám