Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Moderátorka Lejla Abbasová (44) pokračuje ve svých charitativních aktivitách v africké Keni. Aktuálně jde o porodnici pro masajské ženy. Už je postavená, na vybavení má mj. posloužit spolupráce s ženským týmem, který pojede východoafrické safari rallye. "Sama jsem jezdila jako navigátor, teď budu reportérka a Olga Lounová a Lilia Khousnoutdinova náš projekt podpoří," řekla Super.cz.

Nejde jen o porod samotný. "Chceme naučit maminky, jak se starat o sebe i svoje děti, včetně toho, aby nepřestávaly kojit. Masajská komunita je specifická a hodně ovlivněná ženskou obřízkou. Kvůli tomu, že ji prodělaly, mají ženy vaginální deformity a porod je pro ně strašně bolestivý. Snaží se ho uměle vyvolat co nejdřív tím, že drasticky omezí přísun vody a jídla. Většinou rodí kolem sedmého měsíce," vyprávěla Lejla.

"Je to rizikové pro matku i dítě a často přicházejí o mléko. Děti jsou odstavovány kolem čtvrtého nebo pátého měsíce a přecházejí na pevnou stravu a to dost nevhodnou. Mají pocit, že děti musejí dostat hodně tuku, takže jim zatěžují ledviny a játra. A nikdo jim to neřekne. Máme v plánu tam poslat jednu z nejlepších českých porodních asistentek, která si připravuje osvětový program," objasnila.

Své vlastní čtyři děti sebou nebere, na starost si je vezme její partner. "Musím říct, že Volcan, můj drahý partner, je nejsvatější, protože tam budu skoro měsíc. Řekl mi, ať jedu, že tohle se neodmítá. Vracím se až 22. prosince, tak u nás možná nebudou ani Vánoce," uzavřela Lejla.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám