Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Druhým společným filmem režisérské dvojice Jána Kadára (†61) a Elmara Klose (†81) – tím prvním bylo drama Únos z roku 1952 – se stala hudební komedie Hudba z Marsu (1954), na jejímž scénáři se spolupodílel Vratislav Blažek (†47), který si v 60. letech připsal na své konto i muzikály Starci na chmelu (1964) a Dáma na kolejích (1966).

Tvůrci vytvořili příběh respektující ideové požadavky dobové barrandovské dramaturgie a současně naplňující představu chytlavé divácké podívané. Je ale třeba připomenout, že režiséři tohoto dodnes oblíbeného muzikálu se vyznamenali především v roce 1965, kdy natočili dnes již legendární válečné drama Obchod na korze. Však také za něj o rok později dostali prvního Oscara pro Československo.

Hrdiny filmu Hudba z Marsu jsou pracovníci nábytkářského družstva Mars, kteří propadnou dechové hudbě. Jejich závodní orchestr se sice rodí ve velkých bolestech, ale posléze nadchne i diváky soutěže lidové tvořivosti v Praze. Inscenace některých hudebních scén nezapřela inspiraci hollywoodskými muzikály, přestože žánrově je soundtrack značně roztříštěný.

Příležitost pro Oldřicha Nového

Ve filmu si zahrála celá řada dobově populárních herců – namátkou Jaroslav Marvan (†72), Josef Bek (†76), Alena Vránová (91), František Kovářík (†98), Otomar Krejča st. (†87), Bohuš Záhorský (†74), Lubomír Lipský (†92), Stella Zázvorková (†83) a mnoho dalších. V roličce smějícího se diváka se ve snímku mihnul Jan Werich (†75).

Jako skladatel Karas zaujal také Oldřich Nový (†83), jehož filmové a pěvecké příležitosti se po únorovém převratu v roce 1948 povážlivě ztenčily. Skladba, již Karas hraje při výuce dirigování, je předehra Marinarella hudebního skladatele Julia Fučíka (1872-1916). Tento tvůrce skládal hudbu především pro vojenské účely a bývá někdy nazýván „českým králem pochodů“. Některé Fučíkovy skladby se hrají dodnes, stálou součástí repertoáru zůstávají především jeho Vjezd gladiátorů (mimochodem, ten ve filmu zazní rovněž) a Florentinský pochod.

Režisér netušil, že jde za svědka

Alena Vránová, která ve filmu hraje sekretářku, se během natáčení provdala za svou velkou lásku Vladimíra Ráže (†77). Za svědka jí šel režisér Ján Kadár, který původně ani netušil, že jedou na úřad.

To se dozvěděl až v autě včetně toho, že bude svědčit. Svatba proběhla přibližně během deseti minut a herečka si na ni vzala šaty, ve kterých hrála v tomto filmu. Společně s Kadárem se stačila vrátit na plac ještě během mimořádné polední pauzy, o kterou ho původně požádala.

Co možná nevíte

Ve filmu si zahrálo na 600 komparzistů, kteří dostávali za den práce 25 korun. Tento přivýdělek si všichni velmi chválili a rádi se k práci hlásili. Hudbou a názvem tohoto filmu se nechala inspirovat stejnojmenná slovenská kapela z Trnavy. Na jejich albu Supervýlet z roku 1998 jsou jednotlivé písničky propojeny právě zvukovými ukázkami z filmu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám