Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Sympatický mladík na fotce už jako malý kluk vykazoval velké umělecké nadání a rád se předváděl. Zpíval ve sborech, ale víc ho to táhlo k divadelním prknům a filmování. Proto se přihlásil na DAMU, na kterou byl přijat, a kterou roku 1969 úspěšně dokončil.

Herec Ladislav Potměšil se narodil 2. září 1945 v Praze. Už během studií účinkoval v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého na pražském Smíchově (dnešní Švandovo divadlo na Smíchově), kde zůstal až do roku 1988. Následovalo roční působení v divadle S. K. Neumanna, dvouleté v Divadelní společnosti Josefa Dvořáka. Od roku 1993 do roku 2007 hrál v Divadle na Vinohradech.

Jeho tvář je však spojena především s filmovými projekty. Málokomu se při pohledu na jeho obličej nevybaví slova „Jsem major Maisner, Václav!“, kterými se představoval coby ústřední postava ve filmech Byl jednou jeden polda 1, 2, 3. Hned vzápětí si každý vzpomene na Discopříběh, kde ztvárnil přísného otce kominického učně Jirky Horáčka v podání Rudolfa Hrušínského nejmladšího, a jehož první díl si diváci Novy mohou připomenout dnes večer.

Není mu cizí ani působení v seriálech, objevil se například v Hospodě, v Ordinaci v růžové zahradě nebo v Cestách domů.

Reklama

Další články

Načítám