Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Osmnáctidílný televizní seriál podle námětu a scénáře Jaroslava Dietla Tři chlapi v chalupě slavil na televizních obrazovkách velký úspěch. Dochovaly se z něj ale jen tři díly (další zdroje uvádějí, že dva nebo čtyři). V roce 1963 bylo celé televizní dílko ještě v živé divácké paměti, čehož barrandovská dramaturgie využila k realizaci stejnojmenného filmu. A právě na ten se můžete těšit 25. července ve 20:10 na Televizi Seznam.

V domečku v Ouplavicích hospodaří tři generace rodiny Potůčkových, kterým místní říkají Potoci: děda vdovec (Lubomír Lipský), syn, jemuž utekla žena (Jan Skopeček) a dosud svobodný vnuk (Ladislav Trojan). Angažovaně pojatá zápletka se odvíjí od společenských aktivit rodinného trojlístku: syn Václav je předsedou místního zemědělského družstva a vnuk Venda vede místní mládežníky.

Oběma se však stavějí do cesty nejrůznější překážky, mimo jiné i ze strany agilního dědy, který je přes troubel své nerozlučné fajfky zásobuje spoustou rozšafných rad. Jejich vesnice zároveň soutěží se sousední Piskoří a protivníci využívají k boji nečestných zbraní. Nakonec však vítězí poctivost při budování socialistické vesnice.

V dalších rolích se můžete těšit na Stellu Zázvorkovou, Mílu Myslíkovou, Jiřinu Steimarovou, Čestmíra Řandu, Ottu Šimánka, Josefa Beyvla, Josefa Kemra či Helenu Růžičkovou a celou řadu dalších známých herců a hereček.

Zajímavosti z natáčení

Kuriózní je, že Lipský, Skopeček a Trojan byli oproti svým postavám generačními současníky: v době natáčení jim bylo 40, 38 a 31 let.

Lubomír Lipský uměl skutečně hrát na křídlovku.

Ačkoli Jan Skopeček hrál předsedu Jednotného zemědělského družstva (JZD), o zemědělství neměl ani potuchy.

Film se natáčel v malebné vesnici Štětkovice na Sedlčansku.

„Dědkem od narození“

O Lubomíru Lipském se mnohdy mluvilo jako o „dědkovi od narození“. Role penzistů mu byly souzené a proslavil ho v nich právě děda Potůček. Sám Lipský se ale velkým úvahám o stáří zjevně nevěnoval. Vždyť také spolupracoval hned s několika metalovými kapelami svých vnuků! Na jednom z jejich alb můžeme dokonce slyšet tóny trubky, o které se postaral právě Lipský, kterému bylo tehdy 83 let.

Oblíbený herec a představitel filmových seniorů měl totiž k muzice velmi blízko. Však také ovládal hned několik hudebních nástrojů. Kromě již zmíněné křídlovky a trubky uměl hrát i na saxofon, pozoun a také na klavír a na housle.

Další dva „Potoci“

Účinkování ve Třech chlapech v chalupě proslavilo i zakladatele hereckého rodu Trojanových. Ladislav Trojan se od mládí věnoval ochotnickému divadlu a baletu. Jeho první angažmá bylo v pražském Realistickém divadle, po čase se přesunul do Městských divadel pražských. Poslední scénou, na níž působil, bylo Divadlo Na Fidlovačce. Mohli jsme ho vidět i ve slavné komedii Vrchní, prchni! (1980) v roli otce nevěsty, ve filmu Kamarád do deště (1988) jako Tomášova otce nebo v další komedii Vlastníci (2019). Působil také v pořadu české televize pro děti Kouzelná školka.

Představitel syna Potůčka Jan Skopeček má na svém kontě okolo 150 filmových a televizních rolí, povětšinou epizodních – často hrál zahradníky, sluhy nebo komorníky, zejména anglické.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám