Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Většina režisérů vám potvrdí, že natáčení s malými dětmi nebo se zvířaty je utrpení, které zvládnou jen silné povahy. Velkou míru trpělivosti musel proto prokázat specialista na rodinné filmy Milan Vošmik (†39), který v roce 1964 natočil komedii Táto, sežeň štěně, ve které nebyla nouze o žádný z obávaných „hadích ocásků“.

Hlavním hrdinou příběhu je redaktor Hlavsa v podání Miroslava Horníčka (†84), který se po odjezdu manželky na školení musí postarat o trojici potomků. Jeho plán odvézt všechny ratolesti i s babičkou na chalupu narazí na babiččinu zmínku, že pro bezpečnost stavení na samotě u lesa by bylo dobré sehnat psa. Ono to ale není jen tak. Chalupa, kde mají redaktorovy děti strávit několik týdnů volna, opravdu stojí u lesa, ale podle jednoho z dítek se kolem ní pohybují „samý divný lidi“.

Potomci si proto vymyslí, že by psa chtěli jak kvůli svému, tak hlavně babiččinu bezpečí. Zprvu vzdorující rodič se nápadu chytne, když pochopí, že čtyřnohý přítel bude vděčným zdrojem námětů pro humorné fejetony s výchovným posláním, které po něm požaduje šéfredaktor.

I přes tragédii to tu měl Horníček rád

Velká část exteriérů divácky vděčného snímku se točila v Kytlicích u České Kamenice, tedy v obci, kde měl Miroslav Horníček chalupu. Herec, režisér, spisovatel, moderátor, dramatik a výtvarník v jedné osobě je dnes pohřben na místním hřbitově i se svou ženou Bělou a předčasně zesnulým synem Janem.

O pár let později se totiž v místě odehrál tragický příběh, jehož aktérem byl právě Horníčkův syn Jan. Tento nadějný student FAMU se v pouhých 21 letech utopil při epileptickém záchvatu v mělké vodní nádrži, v jejíž blízkosti otec zrovna točil legendární seriál Byli jednou dva písaři (1972).

Mladý Smyczek si užil s dogou

Ve filmu si užil své tehdy 14letý Karel Smyczek (73). V jedné scéně musel utíkat před velkou dogou, a aby se zachránil, lehl si podle scénáře na zem a předstíral, že omdlel. Doga ho dostihla, očichala a dojemně mu začala olizovat obličej. Mladému Smyczkovi natřeli hlavu nějakou psí laskominou, a tak doga lízala a lízala, až budoucího slavného režiséra málem úplně slízala.

Psi, kam se podíváš

Čtyřnohé štěkající hvězdy si našly nezastupitelné místo nejen ve světové, ale i v tuzemské filmové tvorbě. Zatímco Rin Tin Tin, Scrap nebo Lassie bodovali za mořem, u nás to byl v průběhu let německý ovčák Rek, kterého vycvičil námořní kapitán Vojtěch Musil. Jeho čtyřnohý kamarád si zahrál v celé řadě prvorepublikových filmů (Cácorka, Písničkář, Sedmá velmoc, V tom domečku pod Emauzy či Naše XI.).

V komedii Tři vejce do skla (1938) si zahrál Vlasta Burian (†70) s vlastním setrem Rolfem, Saša Rašilov st. (†63) si do filmu Přijdu hned (1942) přivedl svého bernardýna Ivana. Na natáčení s hafany měl své vzpomínky i sám Miroslav Horníček.

Ten dostal už předtím nezvyklý úkol v krátkometrážním snímku Psí starosti (1954), kde namluvil psa Broka. Toho hrál teriér Klinč, jehož hrdina se kamarádil s postavou kočky Micky, jíž propůjčila hlas Stella Zázvorková (†83). V tomto filmu si herec Čestmír Řanda st. (†62) zahrál se poprvé svým synem Čestmírem Řandou ml. (†60).

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám