Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nomen – omen, říkávali staří latiníci. O Karolině Slunéčkové (8. 4. 1934-11. 6. 1983) platilo toto rčení bezezbytku, protože její sympatická tvář zářila opravdu jako sluníčko. Herečka, která byla vždycky dobře naladěná, kolem sebe šířila také dobrou náladu, a proto ji přátelé i kolegové měli rádi. A všichni muži z ní byli paf, protože kromě pohledné tváře a šik figury měla také nádherné dlouhé nohy.

Karolina Slunéčková se narodila v Kladně, ale vyrostla v Ústí nad Labem, kde její rodiče vlastnili restauraci. Budoucí herecká hvězda se v tomto prostředí naučila výborně komunikovat s lidmi a pohybovat se ve společnosti. Již jako malá dívenka byla pohybově nadaná, dlouhá léta stepovala a bavilo ji divadlo. I při hrách s kamarádkami si ráda oblékala maminčiny šaty a předváděla se.

Vystudovala sice pedagogické gymnázium, ale hned po maturitě zamířila jako elévka na prkna, která znamenají svět. Po dvou letech praxe se přihlásila na DAMU, kde se poznala i se svým budoucím manželem, hercem Rudolfem Vodrážkou (†68). V roce 1956 absolvovala a hned dostala nabídku z Divadla na Vinohradech. Od té doby hrála nepřetržitě až do své předčasné smrti, od které nedávno uplynulo právě 40 let.

Velká divadelní hvězda

V divadle dostávala už od počátku velké role – k těm nejvýznamnějším patřila Nataša z Vojny a míru. Když se jí ale kdysi novináři ptali, kterou ze svých jevištních postav má nejraději, řekla, že Janu z Arku z Anouilhova Skřivánka. Naproti tomu filmaři ji spíše opomíjeli a dávali jí menší úlohy. Nejčastěji hrávala energické a eroticky přitažlivé ženy a plnokrevné ženské se všemi jejich přednostmi a slabůstkami.

Největší prostor dostala Slunéčková v dramatu Pomerančový kluk (1975), ve kterém hrála rozvedenou servírku a matku čerstvě dospělého syna, se kterým jen stěží nalézá společnou řeč. Starší diváci si ji nejspíš pamatují i ze seriálu Žena za pultem (1977), kde ztvárnila prodavačku Kaláškovou, která zjistí, že manžel je jí nevěrný.

Šťastná manželka a máma

Šlo o úplný opak jejího manželství s Rudolfem Vodrážkou, se kterým měla harmonický vztah. Žádné skandály nebo podvádění za zády, což v uměleckém světě nebývá běžné. Vychovali spolu syna Rudolfa (*1960), který se stal filmovým střihačem. Slunéčková si potrpěla na módu, a tak chodila vždy elegantně oblečená. Součástí jejího outfitu byly klobouky, šátky a šmrncovní lodičky.

Osud jí dopřál málo času

Sympatická herečka se nijak netajila svými černými myšlenkami na smrt. Její otec zemřel na rakovinu plic a stejné chorobě podlehla i její dobrá kamarádka Nina Popelíková (†61). Jako silná kuřačka se Slunéčková bála této nemoci také. Nejspíš na ni myslela tak často, že ji nakonec opravdu dostala – v době, kdy byla na vrcholu tvůrčích sil a měla před sebou dlouhou a slibnou kariéru.

Přesto i nadále účinkovala v divadle a natáčela v televizi. Jak říkala její kamarádka a kolegyně Jiřina Jirásková (†81), ani ta zlá choroba nedokázala zničit její krásné rysy. Ještě týden před smrtí přišla Slunéčková do divadla natěšená, že bude zase pracovat. Bohužel už se na jeviště nikdy nepodívala. Spolu se svým manželem je pochována ve Lnářích na Strakonicku, kde měli rekreační chalupu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám