Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Íránská modelka Mahlagha Jaberi se před pár dny rozhodla protestovat proti popravám v její rodné zemi svým modelem, který vynesla na červený koberec v rámci filmového festivalu v Cannes. Její černé šaty oplývaly detailem v podobě ‚oprátky‘ okolo krku, navíc měly hluboký výstřih, což je u žen v Íránu něco nepředstavitelného.

Mahlagha se rozhodla zvolit netradiční model na protest proti četným popravám, kterých se v Íránu vykonává čím dál víc. Květen byl dokonce označen za nejkrvavější měsíc za posledních pět let.

Třiatřicetiletá kráska v neděli zveřejnila na Instagramu video, na němž má na sobě právě zmiňované šaty ‚věnované lidu Íránu‘ s hashtagem #StopExecutionsInIran (stop popravám v Íránu).

Modelčino video a její fotografie z Cannes se staly virálními a zvýšily povědomí o nedávných popravách, o nichž rozhoduje tamní režim. Záběry již vyvolaly vášnivé diskuze nejen místních politiků, komentátorů a novinářů.

„Vzhledem k tomu, že jsou popravováni nevinní Íránci, @MahlaghaJaberi se domnívá, že byl dobrý nápad obléknout si šaty, v nichž je zakomponovaná oprátka a poté natočit svůdné video na píseň, která se stala hymnou demonstrantů,“ připomíná například Yashar Ali, jenž je vlivným americkým novinářem íránského původu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám