Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ve věku 76 let zemřel rakouský filmový a divadelní herec Peter Simonischek. Podle vídeňského divadla Burgtheater Simonischek zemřel v noci na úterý ve Vídni. Patřil k nejpopulárnějším rakouským hercům.

Známý byl například jako představitel hlavní role v rakouské komedii Toni Erdmann o komplikovaném vztahu otce s dcerou, která byla v roce 2017 nominovaná na Oscara. Byl také držitelem Evropské filmové ceny pro nejlepšího herce roku 2016.

Peter Simonischek hrál s Jiřím Menzelem ve filmu Tlumočník.

Hlavní roli ztvárnil také ve slovensko-českém snímku Tlumočník režiséra Martina Šulíka, kde si zahrál po boku Jiřího Menzela. Simonischek si spolupráci s českou filmařskou legendou nesmírně pochvaloval. „Když jsem působil ve švýcarském Bernu, Jiří režíroval v Bazileji hru Mandragora od Machiavelliho, která se stala legendární. Je to opravdu velký režisér, Oscara koneckonců nedostane jen tak někdo. Je to výjimečný člověk, velmi milý a ironický. Máme se vzájemně rádi a vážíme si jeden druhého,“ řekl tehdy o spolupráci s Menzelem Simonischek.

Tlumočník byl posledním Menzelovým filmem, kde působil jako herec, v roce 2020 bohužel zemřel.

Na Menzelova hereckého parťáka Simonischeka vzpomínal i rakouský prezident Alexander Van der Bellen. „Kdo by neznal Petera Simonischeka? Jeho ztvárnění Toniho Erdmanna vyvolalo mezinárodní rozruch. Mnohem více byl ale Peter Simonischek umělcem, který zůstal v každé proměně věrný sám sobě,“ nechal se slyšet na Twitteru.

Reklama

Další články

Načítám