Hlavní obsah
Článek

Na prknech Národního divadla se v úterý konalo poslední rozloučení se slavnou pěvkyní a herečkou Soňou Červenou, která odešla do uměleckého nebe 7. května ve věku požehnaných 97 let.

Do Zlaté kapličky se přišli rozloučit například herci Robert Mikluš, Bára Hrzánová, moderátor Aleš Cibulka či režisérka Olga Sommerová. Nechyběl ani Jiří Suchý, Ondřej Kepka, operní pěvkyně Kateřina Kněžíková a další osobnosti, které se přišly poklonit památce této výjimečné mezzosopranistky.

Jiří Suchý a Vlastimil Harapes vzpomínají na Soňu Červenou

"Sama o sobě říkala, že je bezdomovec, že jejím domovem je divadelní šatna. Od 50. let čekala na návrat do Národního divadla, vážíme si toho, že jsme aspoň část vašeho dramatického života mohli být součástí vaší rodiny," nechal se v projevu slyšet Generální ředitel Národního divadla Jan Burian.

Zpěvačka a herečka Soňa Červená se proslavila na mnoha světových divadelních scénách. První angažmá Soni Červené bylo u Voskovce a Wericha v Divotvorném hrnci. Komunistický převrat, její rodinný původ a emigrace jí zničily sny o Národním divadle, kde se, jak už zaznělo, stala hvězdou až později.

A to nejen českou, ale i světovou. Jako operní pěvkyně zpívala s Josém Carrerasem i Lucianem Pavarottim a spolupracovala s Tomem Waitsem i Lou Reedem.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám