Hlavní obsah
Článek

Volné pokračování filmu Pod Jezevčí skálou (1978) vypráví nový příběh hajného Straky a jeho vnuka Vaška, kteří spolu sdílejí lásku k šumavské přírodě, k lesu a jeho obyvatelům. Snímek Na Pytlácké stezce (1979), který uvidíte 13. května ve 12.35 h na Televizi Seznam, je díky téměř detektivní zápletce často považován za nejzdařilejší díl slavné trilogie.

Malý Vašek (Tomáš Holý) se odmítá smířit s plánem rodičů odjet na prázdniny do Bulharska. Místo k moři touží odjet za milovaným dědečkem – hajným (Gustáv Valach), se kterým si užil minulé prázdniny na Šumavě. Uteče proto z domova a vypraví se za ním na vlastní pěst. Rodiče výlet k moři nakonec odloží, a jejich malý nezbeda se může věnovat pátrání po pytlákovi, který dělá těžkou hlavu jak hajnému Strakovi, tak jeho kolegovi Antošovi (Jan Pohan). Dramatické finále se odehraje za bouře a jde v něm o život – a to i proto, že Vašek se před nečasem schová v krmelci, ve kterém se ukrývá i hledaný pytlák.

Dobrodružný rodinný snímek těží i tentokrát z krásy šumavské přírody, o jejíž přesvědčivou a přirozenou vizualizaci se postaral výborný kameraman Rudolf Milič.

Co jste o natáčení možná nevěděli

Ve filmu si zahráli také Jana Brejchová (Vaškova matka), Josef Kemr (lovec zmijí zvaný Zmiják), Karel Augusta (Ungeler), Jitka Zelenohorská (matka Vaškova kamaráda Kalisty) či Karel Heřmánek a Pavel Zedníček coby trampové.

Jako Strakova hájovna posloužila stejně jako v předchozím díle Klostermannova chalupa v Srní. Dále se točilo na Kvildě, na Chalupské slati u Borové Lady a v Praze-Břevnově.

Ani tentokrát režisér netrval na tom, aby se Tomáš Holý učil text. Jen musel znát synopsi toho, o čem by měl v dané scéně mluvit a říct to vlastními slovy.

Nejnáročnější scéna filmu prý jedna ze závěrečných, která se musela točit v noci v dešti. Aby filmaři navodili dokonalou atmosféru bouře a vichřice, použili dokonce letecké motory.

Souběžně s tímto filmem točil Holý i komedii Jak dostat tatínka do polepšovny. Natáčení se mu částečně překrývalo.

Zásadový Valach vadil režimu

Představitel Vaškova dědy Gustáv Valach byl stejně zásadový a tvrdohlavý jako jeho filmová postava. Přitom nechybělo málo a roli hajného Straky mohl hrát úplně někdo jiný. Charismatický Slovák měl totiž problémy s režimem, kvůli kterým ho dokonce vyhodili ze Slovenského národního divadla. Tvůrci filmu museli hodně zabojovat, aby ho do role hajného mohli vůbec obsadit.

Komunistům vadil především fakt, že Valach je věřící a odmítá se své víry vzdát. Když se herec směl po letech vrátit do SND, jako první mu nabídli kontroverzní úlohu papeže v divadelní hře Zástupce. Herec ji odmítl kvůli zásadnímu rozporu mezi skutečností a textem role. Tak mu vzápětí nabídli roli esesáka v té samé hře. A Valach opět odmítl s tím, že se nedá najednou koketovat s bohem i ďáblem.

Ve své nejslavnější filmové roli hajného Straky si s Tomášem Holým padl do oka. Podle pamětníků spolu měli velmi pěkný vztah, což se podepsalo i na celkové atmosféře filmu. Jen těžko mohl ale Valach tušit, že představitele malého Vaška přežije o 12 let. Jak známo, Tomáš Holý zahynul 8. března 1990 v pouhých 21 letech při tragické autonehodě.

Reklama

Další články

Načítám