Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jeho hlasem promlouvá lord Voldemort (Ralph Fiennes) z filmové série o Harrym Potterovi. Kvůli geniální mimice bývá často využíván pro role nejen v našich, ale i v zahraničních snímcích. Za roli tlumočníka ve španělském dramatu Dívka tvých snů (1998) získal jako první cizinec tamní cenu Goya pro objev roku.

Většinou pouze fandové Divadla Járy Cimrmana však ví, že Miroslav Táborský (63) se už dvanáct let objevuje na jeho prknech a stal se členem souboru. Nabídka mu přišla z praktických důvodů po smrti Ladislava Smoljaka (†78).

„Zavolal mi Zdeněk Svěrák, jestli bych se s ním nealternoval v roli Krátkozrakého. Hledali, jak pokračovat bez něho, protože on se ve všem alternoval s panem Smoljakem. Nabídky jsem si velmi považoval a zkusil jsem to,“ řekl Super.cz Táborský.

Fiktivní postavu Járy Cimrmana si za více než půlstoletí náš národ natolik oblíbil, že po něm začal pojmenovávat turistická místa po celé republice. A ode dneška po šest večerů jimi bude provázet v rámci cyklu Stopy Járy Cimrmana právě herec se sametovým hlasem.

Jak nám svěřil, při natáčení si užil dost pohybu. Jezdil na mopedu, v koňském spřežení, nejpohodlnější to bylo ve vlaku nebo na lodi, nejméně ve velorexu. „Když jsme točili, bylo kolem třiceti stupňů a za mnou hřál ještě motor,“ směje se.

Během návštěvy nejrůznějších míst, kde Cimrman zanechal stopu, se vydával do kopců, na skály či zdolával rozhledny. Takže dobré cvičení, ne? „Ještě nějaké to kilo přebývá, snažím se dodržovat životosprávu,“ významně si poklepal na prakticky neviditelné bříško.

Když jsme se ho zeptali, které místo by nejraději navštívil soukromě jako turista, považoval dotaz za Sophiinu volbu. Všechna ta místa jsou podle něho zajímavá, zábavná. Lidé si prostředí zkrášlují Cimrmanem a zábavnými rekvizitami nebo něčím, co si vymyslí.

„Jsou kreativní, hraví a mají smysl pro humor a je příjemné, že ho chtějí předávat těm, co jdou zrovna okolo. Možná je pravda, že jsme národ Švejků, takže si rádi hrajeme, bavíme se, což bylo i cílem seriálu ukázat tato místa divákům.“

Tvůrci šestidílného cyklu prý zjistili, že nejbohatší na stopy Járy Cimrmana jsou Příchovice v Jizerských horách. Nachází se tam maják, venkovní i vnitřní muzeum, nashromáždili nejvíc předmětů. Jde o nejnabitější místo, kde můžete trávit několik hodin.

Herec Táborský pravidelně provází po krásách naší země posluchače rádia Blaník. Zajímalo nás, jestli je také turista. Má čas na výlety? „Právě že ne, jsem rád, že můžu něco takového aspoň točit, ale jde o práci. Místa tipují a připravují spolutvůrci.“

Připouští, že rád cestuje. Potřebuje k tomu vyprovokovat, což se většinou stává díky práci a zájezdovým představením. „Pak jsem rád na jednom místě, doma, jako pecivál. Po rodičích manželky jsme zdědili chalupu na Šumavě, máme za ni zodpovědnost. Lehce nás k sobě připoutává, což je určitá nevýhoda chalupaření, ale zase skýtá jiné požitky.“

Mirek Táborský a jeho žena Kateřina jsou rodiči dvou synů, kteří se už oženili. Starší, třiatřicetiletý Dominik, ani Radovan, kterému bude 26 let, s potomky zatím nespěchají. „Jen se oženili, prarodiče z nás neudělali. Trošku nás překvapili, ale potěšili,“ přiznává herec.

Na co se těší na jaře? „Až přestanou jarní pyly, jsem alergik. Mám hodně představení, takže na účinkování i různé jiné práce, rozhlas, dělám audioknihu. V létě mě čeká nějaké natáčení.“ Chtěl by se aspoň na týden dostat k moři. „Dělá mi zdravotně dobře,“ řekl Super.cz Táborský.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám