Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Zemřel divadelní pedagog, dramatik, profesor a občasný herec Ivan Vyskočil. Bylo mu 94 let. Informaci o jeho úmrtí přinesli jeho žáci.

Vyskočil mimo jiné nechyběl u vzniku slavného Nedivadla nebo pražského Divadla Na Zábradlí. Působil také v Divadla Semafor. S Jiřím Suchým spolupracoval na scénáři ke slavné inscenaci Kdyby tisíc klarinetů. S Jiřím Suchým vystupoval také v představeních, která Ivan Vyskočil nazval text-appealy.

„Sbohem, jedinečný pane profesore. Jeho nekonečná a nevyzpytatelná dadaistická hravost a radost ze hry, specifický mluvní projev a mimořádná vystoupení (geniální představení jako Haprdáns, Cesta do Úbic nebo Křtiny v Hbřvích aneb Blbá hra) z něj v mých očích už dávno udělaly mého nejoblíbenějšího tuzemského divadelníka... Zůstáváte stále náš Malý Alenáš!!!! R.I.P.,“ vzpomínal na něj jeden z jeho žáků Liboš Mareček.

Vyskočil má na svém kontě celou řadu rozhlasových her a dramatických textů. S Václavem Havlem napsal například hru Autostop. V menších rolích dostal příležitost také ve filmu. Zahrál si například ve snímcích Král Ubu, Kamarád do deště, Akumulátor 1 nebo v krimi filmu Černá punčocha. V šedesátých letech na sebe upozornil i svými knihami Vždyť létat je tak snadné, Kosti a Malé hry.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám