Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jestliže fandíte komediím, ve kterých excelují Dagmar Havlová, Jiří Lábus, Luděk Sobota, Petr Nárožný, Josef Kemr, Josef Somr či Jiří Hrzán, pak si určitě nenechte ujít film Blázni, vodníci a podvodníci (1980), který 23. března vysílá ve 20.15 h Televize Seznam. O skvělé herecké výkony a spoustu ztřeštěných nápadů a gagů v něm opravdu není nouze.

Komediální elita v akci

Hlavními postavami filmové taškařice jsou sourozenci Zuzana (D. Havlová) a Petr (J. Lábus), kteří si nenechají ujít jedinou příležitost ke kanadskému žertíku nebo recesi, pochopitelně na účet někoho jiného. Doplňuje je Zuzanin nesmělý snoubenec Karlík (L. Sobota), který trpělivě snáší všechny výstřelky své rozpustilé dívky i jejího bratra.

Ti tři si společně s aranžérskou figurínou nazvanou Ronald vyrazí na víkend. Během něj se připletou do přípravy „avantgardního“ divadelního představení Jiráskovy Lucerny, který v kempu v jižních Čechách nacvičuje režisér Jiroušek (Josef Kemr) s ochotnickým spolkem Dalimil.

Recesistická partička zároveň překříží plány svůdce Horáka (Petr Nárožný), který si víkendem s milenkou Jarmilou (Laďka Kozderková) hodlá opatřit alibi, zatímco jeho kumpán Žežulka (Karel Hála) v Praze krade prkna ze skladu firmy, u níž je Horák zaměstnán. Bláznivá mela, která nastane, má pro všechny zúčastněné aktéry zcela nečekané důsledky.

Režisér se nedožil premiéry

Film Blázni, vodníci a podvodníci natočil předčasně zesnulý Tomáš Svoboda (27. 7. 1935 - 23. 4. 1981), který začal ve filmové branži působit v roce 1961. Zpočátku spolupracoval jako pomocný režisér s řadou známých tvůrců, například s Jaroslavem Balíkem (Reportáž psaná na oprátce, Tarzanova smrt, Blbec z Xeenemünde), s Oldřichem Lipským (Limonádový Joe aneb Koňská opera, Happy End, Zabil jsem Einsteina, pánové, Slaměný klobouk), s Jurajem Herzem (Kulhavý ďábel) a s Pavlem Juráčkem (Případ pro začínajícího kata). V období od 16. října 1967 do 30. června 1968 absolvoval na FAMU kurz filmové režie.

V roce 1974 debutoval jako samostatný režisér příběhem Kapsář v povídkovém filmu Motiv pro vraždu. Poté natočil tři televizní filmy. Do historie naší kinematografie se zapsal i další ztřeštěnou komedií Hodinářova svatební cesta korálovým mořem (1979). Premiéry Bláznů, vodníků a podvodníků, která se konala 29. května 1981, se ale Svoboda nedožil – v dubnu téhož roku zemřel náhle ve věku nedožitých 46 let.

Hrzánova poslední role

Ve své poslední dokončené roli se zde objevil i Jiří Hrzán, který ztvárnil lékárníka a představitele vodníka Michala. Ani ten se premiéry filmu nedožil, zemřel 23. září 1980 po pádu z výšky, kdy nebezpečně šplhal po budově za ženou, kterou miloval. Bylo mu pouhých 41 let.

Perličky z natáčení

Ochotníka, který měl v Lucerně hrát postavu mlynáře, ztvárnil známý kaskadér a sportovec Zdeněk Srstka. Toho ale nadaboval zkušený herec Jiří Bruder.

Rybník, kde se natáčely divadelní scény, se jmenuje Knížecí. Najdete ho v Zárybničné Lhotě, která je dnes součástí města Tábor.

Reklama

Další články

Načítám