Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Fešák na fotce patřil svého času ke světové elitě ve svém oboru. První úspěchy se dostavily hned po skončení studia na konzervatoři, další na sebe nenechaly dlouho čekat. Osobní život už tak skvělý nebyl. První a poslední žena ho opustila kvůli jinému muži.

Baletní mistr a choreograf Vlastimil Harapes (65) se narodil 24. července 1946 v Chomutově. Co se týče jeho budoucí profese, směr mu určili rodiče. „Učitelka v základní umělecké škole doporučila mým rodičům, aby mne zapsali na rytmiku kvůli mému výjimečnému pohybovému nadání. Potom mě naši přihlásili i na konzervatoř, kde mě ve čtrnácti letech přijali ke studiu. Učení mi vůbec nešlo a nebavilo mě. První rok jsem doma brečel, protože to bylo nesmírně těžké. Hrozila mi dokonce i pětka z hlavního předmětu – klasického tance. Balet jsem pochopil až po čtyřech letech strávených na škole a maturoval s vyznamenáním,“ svěřil Harapes serveru denik.cz.

Po dokončení konzervatoře v roce 1965 působil jako sólový tanečník v baletním souboru pražského Národního divadla. V letech 1987 až 1989 byl sólistou a šéfem baletu Laterny magiky. Baletu Národního divadla šéfoval v letech 1990 až 2003 a poté na naší nejznámější divadelní scéně působil ve funkci baletního mistra a choreografa. V současné době pracuje jako poradce generálního ředitele Národního divadla
 v Bratislavě, hraje v činohře a zpívá.

Své pohybové nadání často předváděl také divákům mimo Českou republiku. Hostoval v sousedním Rakousku, ale také například v Maďarsku, Rumunsku, Španělsku nebo na Kubě. Své znalosti předává dál žákům nejen na pražské taneční konzervatoři, ale tanci vyučoval v Římě nebo ve Florencii.

Objevil se i v několika filmech. Učitele baletu si zahrál v nesmrtelných komediích Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny, prince zase v pohádce Panna a netvor.

První a poslední manželkou Vlastimila Harapese byla zpěvačka Hana Zagorová, která ho opustila kvůli opernímu pěvci Štefanu Margitovi. Včera měl Vlastimil šťastný den. Získal prestižní cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru balet.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám