Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Na světlo světa vyšla další šokující informace ze života zesnulého Karla Svobody (†68). Deník Blesk uvádí, že fenomenální skladatel si nechal odebrat sperma sedm let před svou smrtí v roce 2000. Tento cenný biologický materiál měl být použit pro oplodnění jeho tehdejší ženy Venduly Svobodové (52).

Od vedoucího Centra asistované reprodukce v porodnici U Apolináře Karla Řežábka dostal skladatel povolení, aby bylo sperma odebráno v pohodlí domova. Svoboda tak nemusel podstupovat nepříjemnou proceduru odběru někde v kumbálu nemocnice. Zkumavku pak přivezla do nemocnice osobně jeho manželka.

„V laboratorních podmínkách se vajíčka oplodní spermií a embryo se potom okamžitě přenese do dělohy,“ vysvětlil Blesku porodník Svobodových dětí, docent Calda. Přenosy byly provedeny celkem tři. První oplodnění se nesetkalo s úspěchem, ale poslední embryo se po dvou letech snažení uchytilo a Karlovi a Vendule Svobodovým se narodil syn Jakub.

Zbylé sperma geniálního umělce by mělo být uchováno v mrazících boxech. Podle odborníků by zde mělo vydržet až tři sta let. Ze zákona vyplývá, že žena může využít sperma po smrti dárce pouze v případě, že má písemný souhlas ověřený notářem.

Skladatelova žena nechtěla celou záležitost komentovat. „Nebudu vám k tomu nic říkat. Můj muž zemřel již před šesti lety,“ řekla deníku prezidentka nadačního fondu Kapka naděje.

Reklama

Další články

Načítám