Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Kultovní horor z roku 1973 Vymítač ďábla patří dnes už mezi klasiku kinematografické tvorby, která ovšem ve své době způsobila skandál světových rozměrů. A to zdaleka nejen proto, že postava dvanáctileté Regan, kterou mistrně ztvárnila tehdy čtrnáctiletá Linda Blair, se začíná měnit v děsivé neovladatelné monstrum, které se rouhá a vykřikuje samé vulgarismy. Zdaleka největší pobouření tehdy způsobila scéna, v níž dívka posedlá ďáblem masturbuje krucifixem.

Není divu, že snímek rozdělil tehdejší společnost na dva tábory. Přesto se dočkal osmi nominací na Oscara, z nichž dvě proměnil. Rovněž nominovanou Lindu Blair ve vedlejší roli porazila ještě mladší Tatum O’Neal za Papírový měsíc. V té době jí bylo pouhých deset let a dodnes zůstává nejmladší držitelkou Ceny Akademie. Blair se ovšem mohla těšit ze získaného Zlatého glóbu. V letech 1982 - 1986 byla Blair nominovaná za několik svých filmů na Zlatou malinu, čtyři nelichotivá ocenění dokonce získala.

Dnes je herečce sedmapadesát a hraní už odsunula na vedlejší kolej. Mnohem více se angažuje v charitě a humanitární pomoci. Je aktivistkou za práva zvířat, pracuje pro organizace PETA, Feed the Children, Variety - the Children's Charity a mnoho dalších. Sama navíc založila fond Linda Blair WorldHeart Foundation, díky němuž si lidé mohou adoptovat opuštěné a mnohdy týrané pejsky. Linda je zároveň nadšenou vegankou a byla spoluautorkou knihy s názvem Going Vegan!

Reklama

Další články

Načítám