Hlavní obsah
Článek

Někdejší finalistka České Miss Veronika Kašáková začala novou etapu svého života. Konečně se jí podařilo zrealizovat projekt Roadshow s Veronikou, kdy má během tří let objet všechny dětské domovy v České republice, kterých je 140. A jak to tak u žen bývá, současně s tím přišla i radikální změna účesu. "Změna je život, ne?" smála se Veronika.

A proč projekt vlastně vznikl? Děti v dětských domovech mají často o skutečném životě za jejich branami jen zkreslené představy a jejich vstup do reálného života tak nemusí být vždy růžový. Po odchodu se většinou nedokáží osamostatnit a postupem času se ocitají na psychickém dně, bez domova a bez zaměstnání. Nevědí, na koho se obrátit a kdo jim je ochoten poskytnout pomocnou ruku.

Jejich cesta za seberealizací a osamostatněním však nemusí být trnitá. Stačí jen dostatečná informovanost a pomocná ruka, kterou k dětem bez rodinného zázemí vztahuje i nezisková organizace Nadání a dovednosti o.p.s. s Roadshow s Veronikou.

Kašáková je pro tenhle účel ta pravá. Její cesta na vrchol také nebyla žádným peříčkem. I ona často vzpomíná na roky strávené v dětském domově a nejistotách, které se jí zmocnily po jeho opuštění. Proto se také rozhodla veřejně promluvit a upozornit děti z dětských domovů na realitu, která je venku čeká. Vzbudit v nich zájem a touhu se připravit na odchod z dětského domova a prožít plnohodnotný život.

„Před každou přednáškou v dětském domově jsem nervózní, každá skupina dětí je jiná. Děti jsou plné bolístek, jedno odpoledne probrečíme, druhé se smějeme, ne vždy se mi děti otevřou, je to velice emoční, ale zároveň i vzdělávací. Děti dostanou informace spojené s povinnostmi po odchodu z domova, bavíme se o jejich snech, odpouštíme sami sobě, rodičům i pedagogům, mluvíme i o svém strachu, hrajeme si na kouzelníky, tvoříme budoucnost. Po celém dni jsem plná emocí a zároveň vyčerpaná, tohle je totiž to, proč tu jsem já, musím jim říct, jak to v životě chodí. Jsem jedna z nich, jen jsem starší a zkušenější a já sama bych byla ráda, kdyby mi při mém odchodu někdo poradil a nasměroval,“ přiznává s dojetím půvabná modelka a patronka mise Veronika Kašáková.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám