Hlavní obsah
Článek

Nejsou rozhodně prvními manželi, kteří se rozhodli jít proti patriarchální tradici udělování příjmení. Herečka Zoe Saldana (45) tak není po svatbě s Markem Peregem paní Peregovou, ale Marco Perego se stal naopak panem Saldanou. Hvězda filmů Avatar a Strážci galaxie si italského výtvarníka vzala před dvěma roky, ale až nyní promluvila o tom, jak zásadně jejího manžela svatba ovlivnila.

„Snažila jsem se mu to rozmluvit. Řekla jsem mu: ‚Když budeš používat mé příjmení, budeš zženšťován svou skupinou umělců, okruhem svých hispánských mužů, celým světem.‘ Ale Marco se na mě podíval a řekl: ‚Ach, Zoe, je mi to u pr*ele,‘“ svěřila herečka v rozhovoru pro magazín InStyle.

Právě toto prohlášení mělo na sociálních sítích obrovskou odezvu. „Otcové, synové, bratři, muži kdekoli na světě: Váš odkaz se neoslabí tím, když přijmete příjmení své partnerky, nebo ona si ponechá své. Uvědomila jsem si, že poznámka k mému manželství si získala jistou pozornost. Jsem hrdá, že se můj manžel rozhodl přijmout mé příjmení,“ tvrdí maminka půlročních dvojčat, která mají pro jistotu příjmení po obou rodičích.

„Proč je to tak překvapující, šokující, že si muž vezme manželčino příjmení? Žen se nikdo nikdy neptal, zda jim to vyhovuje přijímat cizí příjmení, proč se o tomhle vůbec nepíše? Muži, nepřestanete existovat, když přijmete příjmení manželky. Naopak, bude se na vás vzpomínat jako na muže, kteří stáli u velké změny,“ dodala Zoe.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám