Hlavní obsah
Článek

Vzpomínky spolupracovníků ve středu zesnulé Věry Chytilové by vydaly na román. Tradovalo se o ní, že při natáčení byla drsná, ba co víc, že někdy své herce (a nejenom je) terorizovala. Super.cz mluvil s dvěma, kteří točili její poslední film Hezké chvilky bez záruky. K týrání prý sice nedošlo, ale jednoho málem dotlačila k vážným zdravotním potížím.

U Chytilové si zahrál například i Miroslav Šimůnek. „Měl jsem předtím zkušenost s dalším proslulým režisérem panem Krejčíkem a paní Chytilová měla v lecčem podobný styl. Samozřejmě, že nějaký text byl předem daný, ale hodně se vymýšlelo na place. Zkusili jsme improvizaci, ona do toho vložila své nápady, natočilo se jednou, pak podruhé, kdy se to vylepšilo a vše bylo v klidu. Ani jednou jsem nezažil nějaký křik. Byla vtipná, měla velký smysl pro humor a její vysoký křaplavý hlas byl slyšet všude,“ vzpomíná Šimůnek.

Ve stejném snímku hrál i Igor Bareš. Představoval manžela hlavní hrdinky, která byla psycholožkou. „V jedné scéně jsme jedli a jí se to nelíbilo, jak do sebe láduju knedlíky. Tak na mě naléhala: ‚Žerte víc, jste málo prase!‘ Nechtěl jsem ji zklamat, tak jsem se snažil. A až po úspěšném natočení jsem jí řekl, že kvůli své nemoci (vážná Crohnova choroba, při které je třeba přísná dieta - pozn. red.) vlastně knedlíky vůbec nesmím. Pověděla mi ale, že jsem jí to měl říct, že by se to zvládlo jinak. Jinak jsem si všiml, že máme podobný smysl pro humor. Rozhodně jsem nezažil žádný křik. Pochopila asi, že se mnou musí zacházet rovnocenně,“ uvedl Bareš, který lituje, že legendární režisérku nezažil před lety v plné síle, kdy se její záchvaty za kamerou staly pověstnými. I tak to pro něj byl zážitek.

Tomáš Hanák, který s Chytilovou točil relativně často, její skon jakkoli odmítl komentovat. Že by se pracovně a lidsky nepohodli?

Reklama

Další články

Načítám