Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Herci Martin Kraus a Miroslav Etzler se potkávali v rolích otce a syna v seriálu FTV Prima Cesty domů. Teď se potkávají znovu – při zkouškách divadelní hry Červená, v níž poprvé hrají spolu. A kvůli této inscenaci se dokonce dali na malování obrazů.

A tak zatímco většina národa se stresuje přípravami na Vánoce, oni se stresují během zkoušek na jevišti. Příběh o americkém abstraktním malíři Marku Rothkovi obsahuje totiž spoustu situací, kdy se slavný malíř a jeho pomocník, začínající malíř, drsně hádají. „Premiéra se blíží a dialogy a situace, které rozehráváme, jsou tak náročné, že čím víc zkoušíme, připadá mi hra těžší a těžší. Mám pocit, že poprvé opravdu tvrdě zkouším,“ řekl Martin Kraus.

Nabídku prý nemohl odmítnout ani Miroslav Etzler. „Divadlo jsem zkoušet vlastně ani nechtěl, nedávno jsem měl jinou premiéru. Ale tahle hra mě pohltila. Je chytře napsaná a krutě se s ní potýkáme, obsahuje tolik krásných věcí a myšlenek. Možná si na ní vylámu zuby, ale stojí mi to za to,“ vysvětluje Miroslav Etzler.

Mark Rothko byl abstraktní expresionista, který zemřel v roce 1970. Loni se jeho olej nazvaný Orange, Red, Yellow prodal v newyorské aukční síni za rekordních 87 miliónů dolarů. Byla to nejvyšší částka za umělecké dílo prodané v aukci, které vzniklo po 2. světové válce.

Protože malba je zásadní částí děje a herci malují i během představení, museli si natrénovat i tuto činnost. „Obraz, který tu vidíte, jsme namalovali my. Říkáme, že jsou to díla á la Rothko a jsme na ně docela pyšní. I když za milióny dolarů je asi neprodáme,“ dodal Etzler. Premiéra je již zítra v Divadle v Řeznické.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám