Hlavní obsah
Článek

Někteří lidé jsou pravými magnety pro komáry. Jiné tento nepříjemný hmyz přehlíží. Můžou za to hlavně vůně a vzhled, tvrdí americký vědec. Jonathan Day, profesor na University of Florida, prohlašuje, že podle jeho studie přibližně dvacet procent lidí komáry silně přitahuje.

Komáři se hodně řídí zrakem. Zvláště v pozdním odpoledni. Přitahují je tmavší barvy jako jsou černá, tmavě modrá a rudá. Možná netušíte, že samečci komárů nekoušou. Jakmile se "komářice" na nějakou osobu zaměří, začne zkoumat její pach. Nejpřitažlivější je přitom oxid uhličitý. Lidé s rychlejším metabolismem vydechují více tohoto plynu. Totéž platí o lidech s nadváhou a těhotných ženách.

Mezi další pachy, které komáry přitahují, patří kyselina mléčná (která se uvolňuje při cvičení), aceton (který je v jistém množství přítomen v dechu) a estradiol (jeden z produktů rozkladu ženského hormonu estrogenu).

Joseph Conlon, entomolog a poradce americké asociace pro kontrolu komárů, ale podle msnbc.com dodává, že zatím ještě neznáme zdaleka všechny důvody, proč si komáři někoho oblíbí a jiné lidi přehlédnou. Možná má jistý podíl i dědičnost. Jisté studie prokázaly, že dvojčata jsou pro komáry přitažlivá ve stejné míře.

Jednu praktickou radu však nabízí. Komáři jsou zcela prokazatelně přitahováni lidmi, kteří se napili piva. Další naděje je v tom, že čím častěji člověka kousne určitý druh komára, tím méně bude kůže daného člověka reagovat.

Zní to skvěle. Komárů na celém světě ale žije přes 3 000 druhů.

Související témata:
Vůně
Oxid uhličitý

Reklama

Další články

Načítám