Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Jeden z nejcharismatičtějších slovenských herců, kterému se svého času neřeklo jinak než slovenský Gérard Philipe, se zapsal nesmazatelně do paměti i srdcí hned několika generací Slováků. Vy si jej budete stoprocentně pamatovat jako Vlastíka Ryšánka, který doučuje latinu mladičkou Janu Brejchovou v kultovním filmu Jiřího Krejčíka Vyšší princip (1960). Hlavní roli si zahrál ještě o rok dříve ve filmu Jiřího Weisse Romeo, Julie a tma (1959).

Životní osudy Ivana Mistríka byly neméně dramatické. Jako herec se těšil velké popularitě. V roce 1977 se dočkal titulu zasloužilý umělec. Jeho soukromý život by vydal na několik filmových scénářů. Jeho první manželka, která mu porodila dva syny, zemřela náhle na dovolené při koupání po náhlé mozkové příhodě. Se svou druhou, o sedmnáct let mladší manželkou Máriou se seznámil, když hledal pro své dva syny učitelku angličtiny. Narodil se jim syn Ján. V té době již Ivan utápěl své soukromé problémy v alkoholu, který přestal zvládat a za pár let se mu stal osudným.

Na oblíbeného herce, který podle slov všech kolegů nedovedl ublížit ani mouše, vzpomínali všichni s láskou. „Ivan Mistrík měl v tom období, kdy jsme spolu hráli, vážné problémy. Všimla jsem si, že je nedovedl oddělit od toho svého osudu. Vyčítala jsem si tehdy, že jsem si s ním v ten inkriminovaný večer nepohovořila a nechala ho po představení jen tak odejít. Dost dlouho mě to pronásledovalo. Tomu se však ale asi nedalo zabránit,“ vzpomínala po letech v časopise Slovenka Emília Vášáryová.

Mistrík se už v době prvního manželství měl pokusit o sebevraždu a několikrát se o ní otevřeně zmiňoval. Jeho osud se uzavřel ale až o pár let později, konkrétně 8. června 1982. Tehdy si měl od svého přítele z divadla vzít zbraň, kterou měl u něj schovanou, a v opilosti se téměř před očima své druhé ženy a syna (byli ve vedlejším pokoji) zastřelil. V době skonu měl v krvi 3,5 promile alkoholu. Bylo mu čtyřicet šest let.

Reklama

Další články

Načítám