Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Před téměř třiceti lety byla z Vidy Skalské (49) díky roli nenasytné a nosaté princezny Bosany v pohádce Tři veteráni velká hvězda. Lidé se za ní otáčeli nejen na ulici, dostávala spoustu nabídek k seznámení i k hraní. Přesto pověsila hraní na hřebík a věnuje se provádění turistů po Praze a Terezíně a hraje loutkové divadlo.

Skalská se kromě Tří veteránů objevila i v dalších filmech, naposledy v malé roli ve Vesničce mé střediskové. Jenže pak se dozvěděla o svých židovských kořenech a začala pátrat po historii své rodiny.

Do role Bosany se dostala díky Zdeňku Svěrákovi, který hraje chamtivého ministra. „Hledal orientálně vypadající dívku s očima daleko od sebe. Když jsem přišla na konkurz, zavolal panu režisérovi Lipskému, že už nemusí hledat, že už mě našel,“ vzpomíná filmová Bosana. Kvůli nosu, který jí veteráni „přičarují“ pomocí kouzelných jablíček, musela chodit na plac o hodinu dřív než ostatní. Tak dlouho maskérům trvalo, než jí dva a půl metru dlouhý frňák připevnili k obličeji. Nos ovládali dva loutkoherci, každý z jedné strany tahal za drátky.

A co nyní vlastně Vida Skalská alias Bosana dělá? Do povodní v roce 2002 vedla své loutkové divadlo, nyní šéfuje dětskému divadlu Feigele v pražské Židovské obci. „Pracuji také jako průvodkyně zahraničních turistů. Spolupracuji s jedním pražským rádiem, napsala jsem dvě knížky pro děti,“ dodává Skalská. Tři veterány, v kterých se chybou filmařů omylem vyskytl i automat na kondomy, si můžeme připomenout ve středu, kdy je vysílá Nova Cinema.

Reklama

Další články

Načítám