Hlavní obsah
David Zápal
Článek

V sobotu to při udělování státních vyznamenání na Pražském hradě tak trošku vypadalo jako při natáčení Kameňáku! Za svou tvorbu dostali medaili jak herec ze všech dílů Jan Skopeček, tak režisér prvních tří filmů Zdeněk Troška (70). Hned se vyrojila kritika toho, že jeho oceněním prezident degradoval samotné ceny. Co takovým lidem rejža vzkazuje? Hlasujte také v anketě na konci článku.

„Ať mi vlezou na záda. Vím, že také kritizují, že pan prezident oceňuje své příznivce. Ale co dělal Havel? A co Klaus? Dělali to určitě v menší míře než pan Zeman, ale taky preferovali své sympatizanty. Já si toho vážím. Pan prezident říkal, že to dostáváme nejen od něj, ale také od občanů České a Slovenské republiky, kterým děláme radost. A to mě moc potěšilo,“ brání sebe i Zemana Troška.

„Byla to pro mě veliká čest a radost. Šlo také o jisté zadostiučinění, co se mé osoby a mé práce týče. Vždyť kolikrát mi různí lidé házeli klacky pod nohy! Hlavně mi to dalo obrovský impuls a elán do další práce. A když mě pak na rautu zastavovali lidé na každém kroku a chtěli se se mnou fotit, byl to pro mě ten skutečný Český lev. Byl opravdu obří zájem, stovky lidí říkaly, jak mě milují nebo obdivují, takže jsem nestíhal ani ochutnat všechny ty dobroty a dal si jen kousek mrkve a chřest ve slanině. Ale moc mě všichni potěšili,“ řekl Super.cz Troška.

Tomu před časem zrušili filmaři jednu z kategorií v Českém lvu jen z důvodu, že by museli ocenit Troškovy Babovřesky. A na to právě narážel v rozhovoru s námi.

„Kolem nás je strašně moc nehezkých věcí, nelásky a marasmu, proto mě o to víc těší dělat lidem radost a vykouzlit jim na tváři úsměv. To je nad všechna vyznamenání světa. Na Hradě to bylo bezvadné, samí příjemní lidé, cítil jsem se tam jako doma. A po tom, co mě nedávno potkalo (režisér před pár týdny pohřbil milovanou maminku – pozn. red.), to byla obrovská vzpruha,“ dodal Zdeněk Troška.

Měl podle vás Zdeněk Troška dostat státní vyznamenání?
Ano
86,8 %
Ne
13,2 %
Celkem hlasovalo 9407 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám