Hlavní obsah
Článek

Rodinný tandem Zdeněk Svěrák (88) a Jan Svěrák přijel na karlovarský filmový festival představit svůj nejnovější počin, film Po strništi bos. Je opět založený na vzpomínkách Svěráka staršího z jeho dětství. Jeho rodiče si zahráli Ondřej Vetchý (61) a Tereza Voříšková.

Právě Vetchý na představení snímku šokoval svým zjevem. Pod tmavými brýlemi měl zafačované a zalepené oko. Příčinou ovšem nebyla žádná bitka nebo nehoda. Podle našich informací byl herec na operaci rohovky. Zatím musí oko šetřit.

Zdeněk Svěrák začal scénář k filmu Po strništi bos psát před třinácti lety. Jeho nový film je paradoxně tím nejstarším. Je lyrickým filmem o dětství a hrdinství, který uzavírá tematickou tetralogii společné tvorby Svěrákových o jedné generaci.

„Už Obecná škola byla o dětství mého tatínka, Kolja potom o dospělosti a Vratné lahve o jeho stáří,“ podotýká Jan Svěrák. „Když ty čtyři filmy dáte za sebe, tak můžete na pozadí osudů jednoho hrdiny pozorovat velkou část naší historie ve dvacátém století,“ připomíná režisér. Děj se tak vrací k letům, která volně předcházejí první společné práci otce a syna Svěrákových, Obecné škole.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám