Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Už se nemůže dočkat Vánoc. Pro Yvettu Blanarovičovou (60) jsou poslední dny v prosinci vůbec nejoblíbenější částí roku.

Herečka, která se narodila na Slovensku, ale většinu života prožila v Česku, o svátcích spojuje české a slovenské obyčeje. Ovlivňuje to také skutečnost, že Yvetta svátky tráví se svou slovenskou maminkou. Štědrovečerní tabule u Yvetty Blanarovičové je tak spojitostí české a slovenské kuchyně. „Máme vždy československé Vánoce. Jíme kapustnici, ale taky se u nás připravuje kapr na kari, ale třeba taky řízky,” říká herečka.

Yvetta je vánočně naladěná už od listopadu. „Jezdím vánoční koncerty po celé České republice a jsem naladěná už od té doby, co se města začala rozsvěcovat vánočními světly. Sama si připravuju adventní věnec, doma rozsvěcuju světla a dělám výzdobu. Všechno mě to moc baví. Miluju prosinec,” říká Blanarovičová.

V hereččině rodině hraje zejména na Štědrý večer důležitou úlohu jídlo. „Na Štědrý večer máme jedenáct malých předkrmů, ale maličkých. Máme lokše, máme husí jatýrka, sádlo, škvarky s cibulkou. U nás to prostě jede,” směje se Yvetta Blanarovičová a jedním dechem dodává: „Babička (maminka Yvetty Blanarovičové, pozn. red.), ale ani já prostě neumíme vařit málo. U nás jsou totiž pro všechny dveře otevřené, zejména pro ty, kteří zůstanou sami a pro které není Štědrý večer úplně nejveselejší.”

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám