Hlavní obsah
Článek

Zdá se to neuvěřitelné, ale dnes je to 10 let, co si Kate Middleton a princ William (41) řekli své ano. Dva milióny lidí se tehdy vydaly do ulic Londýna, aby aspoň na okamžik zachytily nejpopulárnější pár Británie v jejich velký den.

Obřad proběhl tradičně ve Westminsterské opatství a bylo na něj přizváno 1900 lidí. Oba si sňatkem vysloužili náležité tituly. Jeho královská Výsost princ William Arthur Philip Louis, vévoda z Cambridge, hrabě ze Strathearnu, baron z Carrickfergusu a Její královská Výsost vévodkyně z Cambridge, hraběnka ze Strathearnu, baronka z Carrickfergusu.

Květinová výzdoba se skládala z konvalinek, hyacintů, myrty a hvozdíku vousatého (v angličtině sweet William), který byl poctou Williamovi. Na květiny měli údajně rozpočet něco přes 17 miliónů korun.

Šaty, které Kate oblékla, navrhla Sarah Burton pro značku Alexander McQueen. Stály v přepočtu 8,5 miliónu korun. Ale nemylte se, Kate rozhodně ví i jak ušetřit. Na svatbu se nalíčila sama. Absolvovala totiž lekce líčení u slavné maskérky Arabelly Preston.

Kate měla ve svůj velký den něco starého, nového, půjčeného i modrého. Něco starého zajistily šaty, neboť byly vyrobeny 1800 let starou krajkovou technikou. Něco nového pak diamantové náušnice od Katiných rodičů. Tiáru od Cartiera z roku 1936 Kate zapůjčila sama královna, a nakonec do šatů byla všita bledě modrá stuha, které si skoro nikdo nevšiml.

Zásnubní prsten, který daroval William Kate, je ten samý, kterým předtím obdaroval Charles Dianu. Jde o 12karátový safírový prsten v hodnotě téměř 11 miliónů.

650 šťastlivců se pak dostalo na oběd, který pro novomanžele pořádala královna v Paláci. Alžběta II. osobně sestavila menu, na kterém pracovalo 21 kuchařů a údajně obsahovalo na 10 tisíc kanapek. Kate s Williamem si pak užili dva svatební dorty. Dle královské tradice jeden ovocný, William si ale vyžádal ještě jeden z čokoládových sušenek.

300 pozvaných se pak smělo účastnit odpolední recepce, kterou v Paláci hostil Charles. Kate se převlékla do neméně půvabných šatů od stejné návrhářky a William si mohl odpočinout od uniformy.

Trůní sál v Buckinghamském paláci se změnil na taneční parket s barem uprostřed, mnoha křesly a pódiem pro kapelu. A že se tančilo. Podle všeho až do tří hodin do rána. Poté následoval ohňostroj. Celá paráda vyšla odhadem na 726 miliónů korun.

Reklama

Další články

Načítám