Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Asi každý milovník kultovního amerického seriálu si vybaví hlas éterické galeristky Charlotty, která se ráda pohoršuje nad jadrnou mluvou kamarádky Samanthy. Něžnou brunetu Kristin Davis namluvila Dana Černá, dabérka, co má štěstí na krásné světové hvězdy.

Teď se „vyřádila“ při dabování Andie MacDowell (64), americké star. „Svým projevem mi byla vždy blízká, dokázala jsem se na ni naladit. Ale v seriálu Služka hraje úplně skvěle s nadsázkou takovou praštěnou hippie babičku. Herecky mě překvapila a dala mi dost zabrat. Je mi sympatická i tím, jak krásně a přirozeně stárne, včetně vrásek a prošedivělých vlasů,“ řekla Super.cz.

V poslední době dělala na pár nových filmech se Salmou Hayek (56). V kinech právě běží animovaný film Kocour v botách: Poslední přání, kde Salma namluvila postavu Čiči Tlapička. Má štěstí na dobré herečky. „Baví mě dělat velké role, protože člověk zná všechny souvislosti a může se vnořit do příběhu,“ komentuje skromně slavná jména, jimž propůjčila hlas.

Před pár dny dabovala Téu Leoni v další řadě seriálu Paní ministryně. „Politická pohádka, žena ministryně vyřeší svým šarmem všechny světové krize a katastrofy,“ směje se Dana Černá (52). Tu dnes uvidíme po delší době i na televizní obrazovce ve Specialistech na Nově.

Objeví se jako státní zástupkyně Dana Sorajová v epizodě Smrt u soudu. O postavě nám řekla, že jde o sebevědomou, přísnou dámu k sobě i ostatním, která svým rozhodnutím často ovlivňuje průběh vyšetřování.

„Pro mě trochu protiúkol. Polidštila jsem si ji tím, že je matka dvacetiletého syna, pro kterého by se rozkrájela a udělala cokoliv. Oříškem byla její mluva, doma si běžně nepovídáme v paragrafech. Musela jsem se ty právnické obraty našprtat jako básničku.“

Do role maminky se vžívá snadno. Má dcery Kláru (24) a Vandu (21), které studují v zahraničí. „Klárka ve Francii jazyky a Vanda v Rakousku hru na harfu, na kterou hraje už od pěti let,“ říká Dana.

Ač na volné noze, na nedostatek práce si nestěžuje. Účinkuje v Činoherním klubu, v Divadle MANA, Palace, na Fidlovačce a ve Viole. Její hlas můžeme slyšet z audioknih i v Českém rozhlase Vltava v četbě na pokračování Zulejka otevírá oči. „To je moc krásná, silná kniha, i když z drsného prostředí gulagu,“ hodnotí herečka několikrát nominovaná v anketě Neviditelný herec.

A protože prakticky každý den dojíždí zhruba 35 kilometrů do Prahy autem, zajímalo nás, jak si udržuje kondici. „Záda trpí sezením u mikrofonu, mám doma stále rozbalenou karimatku a závěsné popruhy TRX. Když jdu okolo, trochu se protáhnu a zaposiluju. Žádné promyšlené tréninky, ale každá minuta se počítá. Bydlíme na venkově, takže často a ráda vyrážím na procházky do lesa.“

Po kom podědila líbezný mladistvý hlas? „To nevím, rodiče pracovali ve zdravotnictví. Ale v době, kdy jsem se připravovala na zkoušky na konzervatoř a hrála divadlo na základce, moje paní profesorka na hlasovou stránku hodně dbala. Dostala jsem dobrý základ a technika se nezapomene.“

Reklama

Další články

Načítám