Hlavní obsah
Článek

Možná byste herečku Vilmu Cibulkovou (61) ve videoklipu skupiny Rybičky 48 nečekali, její účinkování v něm ale až tak zvláštní není. Jedná se totiž o kapelu syna jejího přítele Pavla Jakuba Ryby - Kuby Ryby.

Hudbu mají otec i syn Rybovi v krvi (starší z nich je baskytaristou a skladatelem), vždyť jejich předkem je slavný Jakub Jan Ryba, autor České mše vánoční. Tentokrát byl však Pavel Jakub Ryba spolu s Cibulkovou ‚pouze‘ za herce - za pozůstalé. Klip je totiž zasazen do obřadní síně čáslavského krematoria, kde probíhá poslední rozloučení s mladým mužem, toho ztvárnil frontman Rybiček Kuba Ryba.

Video nemusí být všem po chuti, klukům ale nešlo o zneuctění nebo zesměšnění nebožtíků, ale spíš o to, že smrt je součástí našich životů. „Na klip bylo asi šest různých scénářů, ale nakonec vyhrála tahle verze. Naše kapela si vždycky uměla udělat srandu ze sebe i z ostatních a nic nám není moc svatý. Máme rádi jakejkoliv humor, i černej,“ vysvětluje zpěvák Kuba Ryba.

Písničku Slibuju, že nebudu pít Ryba složil, když se jednoho dne probudil s ohromnou kocovinou po koncertě. Hotová byla za pět minut. „Vždycky si ráno zapálím cigáro a vezmu do ruky kytaru. Měl jsem nutkání si jen tak brnkat a napadlo mě, že spousta lidí v kocovině přemýšlí o tom, že už nikdy nebude pít, a většinou to hodně brzo poruší. Zároveň je tam i otázka toho, že se vlastně omlouváme ostatním za to, jak jsme se chovali během ‚alkoholové špičky‘ předchozí večer,“ vysvětluje. „Tenhle song je tedy pro všechny, kdo si čas od času přihnou a pak se musí omlouvat a zpytovat svědomí, a navíc se potýkat s bolestí hlavy a žaludku,“ dodal.

Rybičky 48 mají úspěšné období, většina podzimních koncertů je vyprodaná. „Čeká nás ještě jedno unplugged vystoupení v Novém Jičíně a tři elektrické koncerty v Českých Budějovicích, Chrudimi a Kutné Hoře. Příští rok se přesuneme do větších sálů,“ slibuje manažer kapely Martin Řehoř.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám